Лоши новини от Европейската комисия

България ще получи само 1/2 от европарите до края на годината

"Всички проекти така са изпуснати и провалени, че няма оправяне", оплака се Борисов

България ще получи само 1/2 от европарите до края на годината

Възстановяване на двойно по-малко средства от поисканите от Европейската комисия, растящ риск от загуба на средства в края на годината, забавяне на размразяването на спряната "Регионално развитие" и отложен старт на новите оперативни програми – с тези "лоши новини" са се завърнали от Брюксел преди дни вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда Ивелина Василева.

В същото време премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че ще лети до Брюксел по-следващата седмица и след срещите там ще обяви дали ще има политическо решение за страната ни. Борисов обаче даде да се разбере, че не е оптимист, защото "всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне".

Загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете – такова е било усещането, с което останахме всички, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова през бТВ.

Брюксел ни връща само 400 млн. лв. до края на годината

Реалистичният сценарий е да ни бъдат възстановени 400 млн. лв. до края на годината, каза пък Томислав Дончев пред БНТ. В същото време България е представила искания за плащания за над 800 млн. лв. По данни на финансовото министерство невъзстановените европейски средства възлизат на 825 млн. лв. към края на септември.

"Еврокомисията не може да гарантира възстановяване на плащанията навреме, защото и там колегите имат ликвиден проблем и невинаги имат достатъчно пари да обслужат плащанията точно в последния момент", обясни Дончев.

Дупката в европейския бюджет възлиза на над 20 млрд. евро, като проблемът с неразплатените средства расте с всяка изминала година.

Три са основните проблеми по отношение на еврофондовете - спрените европейски програми, опасността от загуба на средства до края на годината и кога започва новият програмен период, каза Дончев.

Над 1 млрд. лв. блокирани по "Регионално развитие"

Програмата максимум на правителството е спрените плащания за над 1 млрд. лв. за градско възстановяване и туризъм на оперативната програма  "Регионално развитие" (ОПРР) да бъдат размразени най-рано през януари. Това стана ясно от обясненията на Дончев и Павлова. Регионалният министър обаче намекна, че това може и да не се случи заради "по-дългите срокове" на Европейската комисия, както и заради предстоящите празници.

Павлова обясни, че всички проекти, които се изпълняват по ОПРР, са със спряно европейско финансиране. Това означава нулево възстановяване от Брюксел, но ангажимент те да се разплащат със средства от държавния бюджет, докато не възвърнем доверието на европейските институции. "Ако ние не разплатим проекти за 210 милиона лева до края на декември, автоматично, по правилото трябва да ги върнем на Европейската комисия", каза Павлова. По думите ѝ има риск от загуба на средства и заради необходимостта от налагане на финансови корекции по вече текущи проекти.

"Нито една магистрала, нито една жп линия, нито една пречиствателна станция и нито един проект за ремонт на училище или детска градина, или градски транспорт не е навреме и постоянно имаме закъснения. Ако не довършим всички тези големи проекти, които имат забавяне около година - година и няколко месеца, България ще загуби парите за тях и ще трябва всъщност да върне и това, което е получила", каза министър Павлова.

Забавя се одобрението на новите европрограми

Другата лоша новина от Брюксел е забавянето на новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. До този момент правителството одобри "Регионално развитие", "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Очаква се следващата седмица да бъде одобрена и "Човешки ресурси", а до края на месеца има готовност и за още две програми - "Околна среда" и "Наука и образование", каза Дончев.

"Министър Ангелкова ми е объркала програма "Транспорт" тотално. Брюксел не ми я одобрява с магистрала "Хемус"", каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред Mediapool. Причината е, че няма пари за нея и в момента се договаря вкарването само на 60-километровия участък от Ябланица до Плевен/Ловеч.

За строителството на останалата част от "Хемус" до Шумен ще се тегли заем. Той може да бъде от Световната банка или Европейската инвестиционна банка, каза Лиляна Павлова.

Няма да има съфинансиране от националния бюджет от 50% за пътните проекти, каза още Мисковски. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която сега оглавява туризма, обаче твърдеше, че така се решава проблема с осигуряването на пари за "Хемус". Същата теза защитаваше и служебният вицепремиер Екатерина Захариева. Сега се оказва, че от ЕК са им казали, че няма как да се случи това.

"На министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент. Много е трудно да пуснем програмата "Транспорт", не съм оптимист", каза Борисов при проверката на строителството на столичното метро до бизнес парка в "Младост".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес