България ще помага и за реформата на македонската армия

България ще помага и за реформата на македонската армия

След като България още през 1999 година подари на Македония стари съветски танкове, военният министър Красимир Каракачанов продължи курса на помощ към югозападната ни съседка като обеща български експерти да помогнат за стратегическия преглед на отбраната на Македония.

В сряда той се срещна с македонската си колежка Радмила Шекеринска в Скопие, след като няколко часа по-рано бе подписан договорът за добросъседство между двете страни.

Двамата са обсъдили и възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения, включително и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА.

Подготвят се и общи тренировки на специалните сили на двете страни.

По-нататъшното военно сътрудничество между София и Скопие ще бъде обсъдено на среща, която двамата министри ще проведат до края на октомври, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на правителствената визита в македонската столица са проведе и среща на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с македонския ѝ колега Никола Димитров.

Захариева каза, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят. "Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС. Искам да приветствам плана ви за реформи", добави Захариева.

Споделяне

Още от България