България ще предоговаря цената и на азерския газ

Поевтиняването на руското гориво ще понижи и сметките на парно с 20-27%

България ще предоговаря цената и на азерския газ

 България ще иска предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година през строящата се газова връзка с Гърция. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред бТВ в сряда.

В момента договорът за доставка на газ от каспийското находище "Шах Дуниз ІІ" е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо от руския внос, чиито цени "Булгаргаз" преди ден обяви, че е договорено да се намалят с 40 на сто от април, а със задна дата от 5 август 2019 г. да се преизчислят цените но новата хибридна формула, включваща стойностите от европейските газови борси.

България ще иска обвързване и на цената на азерския газ с тези на европейските пазари, но кога ще бъде договорено това Павлов не се ангажира да каже. "Едно по едно", заяви той.

"Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне", каза Павлов.

Договорът за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ бе сключен от "Булгаргаз" през септември 2013 г. Доставките трябваше да започнат от 2019 г., но се забави строежът на газопроводите ТАНАП през Турция и ТАП през Гърция и Албания за свързването на находището "Шах Дениз ІІ" с Европа. Още при подписването на 25-годишния контракт беше ясно, че цените са сходни на руските, но въпросът бе да се осигури диверсификация на доставките. В последните шест години неведнъж са водени разговори в Баку и у нас за увеличаване на тези договорени количества за захранване на газовия хъб "Балкан", както и за транзитиране по сега затворения Трансбалкански газопровод в обратна посока – към Украйна и Европа, но засега всичко е в сферата на думите.
 
Преди ден Павлов, премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова съобщиха, че "Газпром" се е съгласил синьото гориво за България вече да се ценообразува по формула, включваща европейските газови борси. Това стана възможно, след като Европейската комисия принуди руския газов монополист да съобрази цените за страните от Източна Европа със средните за големите газови борси на ЕС.

Така от 1 април руският газ у нас ще поевтинее с 40.3%, а е възможно и поевтиняването да е по-голямо заради продължаващия спад на цените на газовите и петролните борси и на долара.

Със задна дата ще се променят цените на природния газ за всеки месец от 5 август 2019 г. до края на март и по сметки на "Булгаргаз" на неговите клиенти ще бъдат върнати над 150 млн. лв. без ДДС. Сумите ще бъдат сметнати на база потребени количества и платени фактури.

Николай Павлов казва, че би било справедливо клиентите на "Булгаргаз" също да възстановят средства на своите потребители.

"Булгаргаз" ще си удържи вземанията от длъжници през връщаните суми

"Топлофикация-София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", колегите са направили първоначални изчисления по отношение на това каква част от тази сума трябва да бъде възстановена на клиентите. "Топлофикация-София" ще получи тази част, която ѝ се полага", коментира темата и енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Преди ден обаче шефът на "Булгаргаз" каза пред Mediapool, че за потребители, които имат дългове към дружеството, първо ще им бъде прихванато вземането от сумата за връщане.

При това положение "Топлофикация", която дължи над 200 млн. лв. на газовия доставчик, няма да получи пари.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране, след като получи ценовите заявления за всеки месец от август 2019 г. насам, да излезе с решение и да стане ясен механизмът за възстановяване на надвзетите от клиентите суми.

Парното ще поевтинее между 20 и 27%
 
Бившият член на енергийният регулатор Еленко Божков изчисли в ефира на телевизия "България он Еър", че обявеното от април поевтиняване на газа би трябвало да намали цената на парното в София с около 27%. При останалите топлофикации в страната понижението може да бъде около 20 на сто. Намалението от 40 на сто не може да бъде автоматично пренесено в цената на топлинната енергия, тъй като сумите за природен газ са само част от разходите на топлофикациите.

Намаление от около 3 лв./МВтч ще има и в цената “Задължение към обществото”, пресметна Божков.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена", коментира на свой ред анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред телевизията. "Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината", посочи още експертът.

Не е подарък

Според Николай Павлов руснаците не са направили подарък на България, въпреки че договорът за намалението на цените бе изпратен подписан на националния празник 3 март.

"Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 година", каза Павлов.

Той призна, че България е предоговорила цените по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

"Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление", каза Павлов, според когото нещата коренно са се променили през 2019 г., когато на пазара в региона се е появил много втечнен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Шефът на "Булгаргаз" опроверга твърденията на зам.-директора на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач, че България купува много по-скъп газ от други страни, различни от Русия, и няма основание да иска намаление от "Газпром".

"Това не е вярно", заяви Павлов и припомни, че през миналата година неговата компания купи 500 млн. куб. м втечнен газ на цени под тогавашните на "Газпром".

Споделяне

Още от Бизнес