България ще представи енергийните си планове пред ЕС

България ще представи енергийните си планове пред ЕС

България ще представи пред европейските министри на енергетиката своите виждания за приоритетите на Брюксел в отрасъла в краткосрочен и дългосрочен план, за диверсификацията и сигурността на доставките и за инвестициите в нисковъглеродна икономика. Това ще стане на 15 януари в Севиля, където се събират за неформална среща ресорните министри на общността. Страната ни ще бъде представлявана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха в четвъртък от подопечното му ведомство.

Очаква се акцент на форума да стане европейският Стратегически енергиен технологичен план (SET Plan) като главен инструмент за преобразуване на икономиките на нисковъглеродна основа. Ще бъдат дискутирани инвестициите и добрите практики за оптимизиране на консумацията на енергия чрез нови технологични решения, както и инструментите за финансиране от общностните фондове.

Министър Трайков ще участва в обсъждане на механизмите за насърчаване на взаимовръзките, които допускат реален енергиен пазар в ЕС, и ролята на регулацията в технологичното преминаване към нисковъглеродна енергия и възобновяема енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес