България ще преговаря за инвестиция на "Гугъл"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Правителството възложи на вицепремиера Томислав Дончев да започне преговори с представители на американския технологичен гигант "Гугъл" (Google) за привличането на негова голяма инвестиция в България в областта на облачните услуги. Това уточниха от кабинета на Дончев пред Mediapool по повод съобщение на Министерския съвет, че на заседанието му в сряда е бил одобрен проект на меморандум за разбирателство с "Гугъл".

Предвид клауза за конфиденциалност бяха отказани подробности за размера на евентуалната инвестиция, за какво точно ще е тя и къде ще е разположена.

Предстои подписването на меморандума, който ще очертае направлението на сътрудничеството и ще послужи за основа на водене на преговорите с подразделението "Гугъл Клауд" (Google Cloud).

В последните месеци технологичният гигант обяви огромни по размер инвестиции в различни точки на света. За цифровизация на Индия са планирани 10 мллрд. долара. За изграждане на информационен център – вид облачен хъб, в Полша бяха обявени вложения от 2 млрд. долара през лятото. За сътрудничество с медии пък се предвиждат 1 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес