България ще приеме 70 деца от мигрантския център в Лесбос

Бежанският лагер Мория на остров Лесбос, БГНЕС

България ще приеме 70 непредружени деца от мигрантския център на гръцкия остров Лесбос. Това става ясно от съобщение на МВР след срещата на вътрешния министър Христо Терзийски с министъра по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос в Атина. На разговорите е присъствал и посланикът на България в Гърция Валентин Порязов.

"Гръцката страна приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка", се казва в съобщението.

Министрите от двете страни са обсъдили сътрудничеството по въпросите на миграцията и са обменили мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

"Страните се увериха, че споделят сходни позиции по основните аспекти на Пакта по миграция и убежище. Подчертано бе, че в него няма баланс между солидарността, която държавите членки трябва да предоставят и отговорността на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се споразумяха да положат усилия за преодоляването на тази липса на баланс в рамките на предстоящите преговори", се казва в съобщението след срещата. Българският министър е изрази своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген.

Новият Пакт бе представен от ЕК на 23 септември, две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория на гръцкия остров Лесбос. Лагерът се превърна в символ на провала на европейската миграционна политика.

Сега миграцията се управлява, съгласно Дъблинския регламент, койот поверява на първата страна членка на ЕС, в която е влязъл мигрантът, отговорността за обработката на неговата молба за предоставяне на убежище. Според страните на първа линия, като Италия и Гърция, този регламент е несправедлив.

ЕК твърди, че всички страни членки трябва да се притекат на помощ на страните на първа линия. Комисията настоява, чедържавите от ЕСтрябва доброволно да решават в коя от всички дейности от областта на миграцията ще участват. Посочва се възможност страните да допринасят основно със средства за връщането на чужденци без разрешение за пребиваване. В случаи на криза приносът ще се наложи да се повиши, уточнява комисията.

Комисията иска на външните граници да бъдат въведени задължителни проверки за сигурност и на здравословното състояние на пътниците, както и да бъдат взимани отпечатъци от чужденците. Предвижда се още на самата граница бързо да се преценява дали чужденецът има основания да бъде пропуснат, или върнат. Предлагат се мерки, с които мигрантите да бъдат "сдържани" да се движат между държавите в ЕС.

Комисията отчита нуждата по-добре да бъде проследявано изпълнението на заповедите за връщане на чужденци без право на престой, както и движението на онези от тях, приели да напуснат ЕС доброволно.

Споделяне

Още от България