България ще признае заменките за държавна помощ

България ще признае заменките за държавна помощ

България ще признае горските заменки за държавна помощ, но ще поиска от Европейската комисия тя да се води регламентирана, като по този начин страната ни ще има възможност да избегне санкциите от страна на Брюксел и ще може да заведе дела срещу фирмите, напазарували евтини държавни горски имоти, за доплащане на разликата до пазарните цени. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сряда, след като сутринта проблемът бе обсъден на свикан Съвет по сигурността в Министерския съвет.

Правителството ще обяви официалната си позиция пред ЕК 20 дни след като получи превод на предупредителното писмо на български, а не на 16 февруари, какъвто беше първоначално обявения срок, уточни още Найденов.

На 22 февруари ще се проведе техническа среща с Генерална дирекция “Конкуренция“ на Европейската комисия, на която ще искаме технически съвет може ли да се направи това, каза Найденов. Ако Брюксел позволи, тогава ще се търсят парите от бенефициентите.

“Колкото и да знаем, че са неморални тези сделки, ще опитаме чрез питане в Европейската комисия да чуем тяхното мнение в каква посока ще бъде, тъй като имаме право по закон това да го направим", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Не е сигурно обаче дали в българското законодателство е допусната такава възможност и може да се наложат спешни поправки.

Става въпрос за 300 сделки, при които фирми и части лица са купили на многократно под пазарните им цени земи от държавния горски фонд, които след смяна на предназначението им са поскъпнали неимоверно. Част от тях са препродадени, върху други има частни хотели или друга инфраструктура.

Възможно е кръгът както на обвиняемите, така и на сделките - обект на разследване да се разшири, допълни министърът на земеделието.

За всички тях ще се водят съдебни дела, като агроведомството е поискало да му се опростят съдебните разходи по тези процеси. Било дадено устно потвърждение, че министерството няма да плаща такси и други разходи, но се чака и писмено потвърждение, каза Найденов.

Нищожност на сделките

По думите му, там където е възможно, сделките ще се обявят за нищожни и държавата ще си върне терените, но ако върху тях има хотели или друга инфраструктура, ще се усложнят съдебните процеси.

За възможността сделките за горските заменки да се развалят по съдебен път, съобщи по-рано през деня главният прокурор Борис Велчев.

Друг е въпросът, че прокуратурата не е органът, който може да го направи, допълни Велчев.

Въпросът със заменките изскочи с цялата си острота отново на дневен ред, когато от Брюксел изпратиха писмо, с което предупредиха, че България може да бъде санкционирана за неправомерна държавна помощ в случаите, когато гори са заменяни при крайно занижени цени в явен ущърб на държавата. Премиерът Борисов заяви, че ще се опита да докаже, че чиновници са извършвали престъпление, одобрявайки сделките, а не са се водели от презумпцията за държавна помощ.

Становището на прокуратурата е предадено на министър-председателя, каза Велчев и добави, че то ще бъде анализирано заедно със становищата на останалите участници в Съвета по сигурността.

Главният прокурор поясни, че Министерството на земеделието може да заведе иск за всяка една от сделките по чл. 40 от Закона за задълженията и договорите, който предвижда възможността договорите да бъдат обявени за недействителни поради договаряне във вреда на представлявания.

Прокурорски проверки за нови заменки

В писмото на ЕК бяха посочени и други замени, за които се твърди , че са неравностойни, и които не са предмет на нашия обвинителен акт, по тях са назначени вече проверки, каза още главният прокурор.

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Димо Гяуров (Синята коалиция), който също участва в заседанието на Съвета по сигурността, обясни, че при решение на ЕК, че заменките са държавна помощ, ще се търси досъбиране на суми по вече направените сделки до достигане на реалните пазарни стойности на отделните имоти.

Според него досегашните действия на държавата да докаже, че заменките не са били умишлена държавна помощ, са били неособено ефикасни и затова е подходяща смяна на тактиката.

Депутатът каза, че много тежка юридическа работа чака експертите от Министерството на земеделието и от финансовото министерство. Той смята, че удачно е да се върви едновременно по няколко възможни пътища - съдебни за разваляне на сделките, опции за доплащане до реалната пазарна цена на заменените имоти и други.

Гяуров не се ангажира с прогнозата колко сделки могат да бъдат обявени за недействителни. "Аз лично бих препоръчал да бъдат приобщени добри юристи, защото едва ли Министерството на земеделието разполага с достатъчен правен капацитет, за да свърши тази работа”, каза депутатът.

От коалицията “За да остане природа в България“ коментираха, че в Закона за държавната помощ има ред за възстановяване на неправомерно оказана държавна помощ - чл. 14, ал.2. Според тях правителството може да помогне за разрешаването на проблема със заменените гори, като за терените с незавършена промяна на предназначението и все още не са вкарани в регулация, да се забрани тази възможност с допълнението към Закона за горите. За изключените вече имоти, които обаче още не са застроени, се предлага да се регламентира използването им само за зелени зони.

При започнали строежи пък трябва да започне процедура за възстановяване на помощта, препоръчват природозащитниците. Те настояват да бъдат включени в работните групи, които търсят решение на проблема със замените на гори.

Скандалите със заменените гори намериха отражение и в Столична община, продължавайки нападките между БСП и ГЕРБ.

Отзвук в Столична община

“Ако се твърди, че замените са нещо незаконно, трябва бързо да се разгледат и замените, правени от Столична община години наред“, заяви пред журналисти в парламента депутатът от левицата Антон Кутев.

По думите му БСП иска кметът на София Йорданка Фандъкова да заведе искове за отмяна на всички заменки, направени от името на предшественика ѝ Бойко Борисов, бившият секретар на общината Росен Желязков, който сега е главен секретар на МС, сегашният областен управител Данаил Кирилов, който преди това беше общински съветник, и други хора, пряко свързани с ГЕРБ.

В този процес най-въвлечени бяха и хората, които най-много скачат сега срещу замените - СДС, коментира депутатът от левицата. Според него в историята на Столична община има сесия, в която представители на СДС са направили 200 замени само за един ден.

В отговор на атаката, от пресцентъра на Министерски съвет разпространиха изявление на Борисов, в което се посочва, че разбира "опитите на определени персони от БСП да изместят общественото внимание от скандала със замените на гори, гласувани от правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция, за които България е критикувана от Европейската комисия и заплашена от огромна глоба"

Той припомня на бившия общински съветник Антон Кутев, че сделките, за които сега обвинява ГЕРБ, са извършени в периода 2006 - 2007 г., когато партията не е имала нито един общински съветник в София, и че първата им работа след спечелването на изборите в столицата е била да наложи мораториум върху порочната практика на заменките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?