България ще проверява капиталите на фирми - кандидати за търгове на НАТО

Българските фирми, които кандидатстват за търгове на НАТО, ще бъдат проверявани за произхода на капиталите им. Процедурата по проверката на фирмите бе определена на заседанието на Междуведомствения съвет за интегриране в НАТО, който вече се казва Междуведомствен съвет по участието на България в НАТО.

Фирмите ще подават документите си в министерството на икономиката и в ДКСИ, където ще ги проверяват за дейността им, за капацитета им и за произхода на капиталите. Разрешението, че дадена фирма може да участва в конкретен търг на НАТО, ще се издава от министъра на отбраната.

Политическото ръководство, без участието на военните, ще решава каква ще е политиката на страната в рамките на НАТО. Най-оперативните решения ще се взимат от трима представители на кабинета Сакскобургготски - вицепремиерът Пламен Панайотов, дипломат N1 Соломон Паси и военният министър Николай Свинаров. Това ще става в случаите, когато се изискват кратки срокове за вземане на тези решения.

За тази стратегия съобщи Пламен Панайотов след заседанието на съвета, който ще разшири своите функции и ще се раздели на два състава. В основния ще заседават само политически лица - премиерът, министри или техни заместници и шефката на ДКСИ, а в разширения ще участват и шефа на Генщаба, директорите на спецслужбите, на Гражданска защита и на други ведомства.

НАТО държи на разделението между политици и експерти, а решенията се взимат по принцип на политическо ниво. Така Панайотов обясни защо шефът на ГЩ ще е член само на разширения състав на съвета и разясни още, че военният министър е длъжен да го информира за взетите решения на съвета.

На оперативни заседания, извън регулярните, ще участват само ръководителят на съвета и неговите заместници - към момента Панайотов, Свинаров и Паси. На тях ще се разглеждат текущи въпроси, които налагат решенията да се взимат в оперативен ред, каза вицепремиерът и разясни, че причината за тези промени е изискването на Алианса всяка седмица България да изразява позиция по различни проблеми в НАТО, като това ще става чрез посланика ни в Алианса.

Споделяне

Още от България