Плевневлиев се срещна с Махмуд Абас

България ще работи за обща позиция на ЕС за статута на Палестина

ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна в сряда с президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас в Рамала.

 

Плевнелиев изрази притеснение от застоя на мирния процес между Израел и Палестинската власт. "Надяваме се на скорошно възобновяване на преките двустранни преговори при спазване на принципа на двете държави", заяви българският държавен глава,цитиран от БТА.

 

През ноември палестинците ще внесат в ООН искането за признаване на Палестина за държава нечленка на световната организация.

 

Махмуд Абас посочи, че искането на палестинците до ООН в никакъв случай не е в противоречие с останалите планове и проекти, които държавите в света биха предложили за развитие на Близкоизточния мирен процес.

 

В отговор на въпрос как България ще гласува в ООН на искане на Палестина за получаване на статут на държава нечленка, Росен Плевнелиев каза, че още не сме видели текста на тази резолюция и заяви, че страната ни ще съдейства ЕС да формира обща позиция, когато е налице конкретният текст.

 

Махмуд Абас посочи, че палестинците ще внесат искането, след като приключат консултациите им с различни страни по проекта, който ще представят в ООН. В него се утвърждава идеята за две държави - Израел и Палестина в границите от 1967 г. и се

изразява готовността на Палестинската автономия да се върне към преки преговори по шестте въпроса, които остават открити и неуредени с Израел, каза Абас.

 

Плевнелиев изрази желание да се даде тласък на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, на установяването на активни контакти между търговските палати и на проекти между България и Палестинската автономия. Той посочи, че българските фирми могат да бъдат полезни със своя опит и ноу хау в строителството, фармацията машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, производството на храни.

 

Плевнелиев засегна и ситуацията в Сирия и изрази позицията за спиране на насилието в страната. Той посочи, че ескалацията на насилието все повече въвлича Сирия в граждански конфликт, а регионът и международната общност са изправени пред опасността от истинска хуманитарна криза. Ние даваме своя принос и работим заедно с европейската общност за намиране на решение, считаме, че е недопустимо един режим, който стреля срещу собствения си народ, да продължава да го прави, каза президентът Плевнелиев. Той допълни, че се търси политическо решение на най-високо ниво и България дава своя принос за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?