България ще разчита и на други страни за охраната на небето си

Така ще се спестят средства и засили източният фланг на НАТО

МиГ 29

Правителството подготвя възможността и други държави да се включат в охраната на българското въздушно пространство заради възможния колапс на бойната авиация.

Военното министерство обяви проектопромени в Закона за отбраната, според които "охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави". 

България разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, но не успя да се разбере с руснаците да продължат поддръжката им и се готви да възложи ремонта им на Полша. Според Москва обаче поляците нямат необходимия лиценз и подобен договор не може да има. Така има реална опасност България да не може сама да си пази небето, тъй като в момента само четири от МиГ-овете имат летателен ресурс, а до средата на следващата година – ще останат само два.

Министерството на отбраната отхвърля твърденията, че съвместната охрана се налага единствено заради окаяното състояние на авиацията и мотивират мярката с решението на НАТО за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО.

"Тази промяна в закона е необходима с оглед на приетите в Уелс на т.нар. мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения, Гърция осъществяват съвместно "air policing" с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Единствената страна, която към този момент не осъществява съвместно тази функция е България. Затова тази промяна е абсолютно необходима, с оглед на осигуряване на правните предпоставки за участие на наши съюзници съвместно, а не само на съюзнически средства в тази мисия", каза зам.-военният министър Димитър Кюмюрджиев в сряда.

МО изрично уточни, че промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави.

"Решението ще подпомогне бойната авиация на България, както като подобрени способности, подготовка на летателния състав, така и като техника. Така няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО", посочиха от военното ведомство.

За всеки случай

Зам.-председателят на парламентарната военна комисия Валентин Радев (ГЕРБ) коментира, че възможността за съвместна охрана на небето ни е "опция, за всеки случай".

"Не приемайте буквално, че решаваме някой друг да охранява пространството ни. Прочетете предложението - в чл. 130 е написано, че основната задача на българската армия продължава да бъде да охранява въздушното ни пространство, но има опция - и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническа държава", обясни Радев.

Красимир Янков от БСП коментира, че е "абсурдно е да сме в ситуация, в която да не можем да охраняваме въздушното си пространство" и обяви, че левицата иска президентът Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Информацията, която получаваме, включително и за невъзможността за ремонти на нашите самолети в полската страна, е изключително притеснителна. Не мисля, че това е единственото решение, което може да бъде намерено", посочи Янков.

Друг от заместник-председателите на комисията по отбрана Янко Янков от ДПС коментира, че, "ако ние не можем сами да си охраняваме въздушното пространство, трябва наши партньори да го охраняват".

"Така, както я караме, няма да има какво да се вдига под тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно, дори и да се ремонтират, в едни по-екстремни условия, те са крайно недостатъчни", посочи още Янков.

Той обаче смята, че България все пак ще намери начин да осигури охрана на въздушното пространство, дали с тези самолети, които ще ремонтираме, или с нови.

Икономии

По-рано този месец военният министър Николай Ненчев коментира, че съвместната охрана на въздушното пространство се насърчава от партньорите ни в НАТО, "ще ни улесни и ще ни спести средства", които може да бъдат използвани за други цели.

Ненчев обясни, че България би могла да си сътрудничи с Полша, Румъния, Гърция и Италия. До този момент сме водили неформални разговори на ниво министри и посланици.

В момента Министерството на отбраната търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?