България ще разполага с 210 млн. евро по Норвежкия механизъм до 2021 г.

Двете страни за първи път ще си сътрудничат по програми за бежанци

Томислав Дончев и Марит Рьосланд обсъдиха Норвежкия механизъм

България ще разполага с над 210 млн. евро по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм за периода 2014 – 2021 г.

Средствата ще отидат за финансиране на проекти за местно развитие, подобрено включване на уязвими групи, енергийна ефективност, опазване на околната среда и промени в климата, културно предприемачество, правосъдие и вътрешни работи, развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия.

За първи път двете страни ще си сътрудничат и по програми за бежанци и по въпроси на миграцията, съобщи правителствената прусслужба след среща на вицепремиера Томислав Дончев с министъра за ЕИП и eвропейските въпроси Марит Рьосланд.

Двамата са обсъдили предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, Брекзит и отражението му върху ЕС, развитието на двустранните отношения между България и Норвегия.

"Преговорите с България за финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм бяха изключително ползотворни и структурирани, благодарение на което страната ви беше третата държава, с която постигнахме споразумение", е отбелязала министър Рьосланд. Договорените средства пък поставят България на четвърто място като обем на инвестициите.

В рамките на работното си посещение у нас министър Марит Рьосланд е имала среща и с министъра за българското европредседателство Лиляна Павлова.

Програмата ѝ включва още срещи със заместник-министри от министерствата на външните работи, образованието и науката, енергетиката, културата, околната среда и водите, вътрешните работи и правосъдието.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?