След зелена светлина от Брюксел да изпълнява споразумението си с Русия

България ще разреши морския строеж на "Южен поток"

Москва иска от София оптимални срокове за разрешителните, готова е да разгледа идеята на Борисов за "хъбче" като й бъде предложена от ЕК

България ще разреши морския строеж на "Южен поток"

България ще продължи да работи по подготовката на строежа на морското трасе на газопровода "Южен поток", за да не бъде обвинявана от Русия, че блокира проекта и да не бъде съдена за това, но остава на позицията си, че тръбата трябва да бъде реализирана по европейските правила. Това стана ясно сред срещата на върха в Брюксел в четвъртък късно вечерта. На нея Европейската комисия посъветвала страната ни да изпълнява ангажиментите си по междуправителственото споразумение с Русия, съобщи премиерът Бойко Борисов.

В контекста на тази препоръка, в петък в телефонен разговор между енергийните министри на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак от наша страна било дадено уверението, че процесът по издаването на разрешителните за морския участък на тръбата е в ход, част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Именно с аргумента, че под натиска на Брюксел България не дава разрешително за строежа на морския участък, на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че се спира "Южен поток" и вместо него по дъното на Черно море тръба ще стига до Турция. Официално уведомление досега обаче не е получила нито една от страните, замесени в проекта. Само устно потвърждение на това решение бе дадено от Новак на зам.-председателя на Еврокомисията и отговорник за общия европейски енергиен пазар Марош Шефчович. Междувременно Русия всячески демонстрира игнорирането на България в газовите си проекти.

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, съобщи Борисов в четвъртък късно вечерта в Брюксел.

Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта.

По време на срещата на върха Борисов е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток".

Да видим сега дали "Газпром" ще прекрати проекта

"Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ Белене. Оттам нататък, всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение", обобщи той, цитиран от БНР.

От ЕС му било казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф".

Затова сега министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, и на регионалното развитие, имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска, заяви Борисов.

По думите му при правителството на Пламен Орешарски по "Южен поток" изолацията на България в ЕС не е дала възможност на европейските държавни ръководители да се запознаят с проблемите по проекта.

"Хората сега разбраха, че имаме междуправителствено споразумение (с Русия), одобрено от българския парламент, имаме наказателни процедури от Европейската комисия, защото не са си направили както трябва търговете (за строеж на газопровода), в същото време не са обяснили, че имаме двустранно споразумение от 2006-2007 г., когато третият енергиен пакет на ЕС не е важал и отново ще отидем на арбитраж", каза Борисов.

Борисов получил огромна подкрепа от абсолютно всички

Премиерът е уточнил пред своите колеги, че руските тръби вече са в България и страната ни ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти. Той съобщи, че е получил огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми.

Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това - защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме, по междуправителственото споразумение, смята той.

На въпрос на Евросъюза ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че "европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам".

Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция.

"Ще си направим хъбче"

"Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция“, заяви той.

Идеята за "хъбчето" е била представена на руския енергиен министър от колежката му Теменужка Петкова и той обяснил, че до момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа, стана ясно от прессъобщение на българското Министерство на енергетиката .

Петкова му обяснила, че Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор и за страната ни "Южен поток" е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода.

Новак от своя страна е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода, а Петкова казала, че се работи върху това.

България иска официална позиция от русия за тръбата

Българският министър обяснила на руския си колега, въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, а това е важно за страната ни, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласили, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора Петкова поканила Новак на визита в България, за да да продължат разговорите по тази и други теми.

Споделяне

Още по темата

Още от България