България ще създава нова агенция за борба с корупцията

България ще създава нова агенция за борба с корупцията

България планира да създаде две независими агенции, едната за борба с корупцията, а другата за пресичане на конфликта на интереси, съобщи в четвъртък правосъдният министър Маргарита Попова в интервю пред агенция Ройтерс.

Това ще бъде направено като част от усилията на България да се отърси от опетнения си имидж на една от най-корумпираните страни в ЕС, добавя министърът. По думите ѝ двете агенции трябва да започнат работа от началото на 2011 година.

Създаването на централизирана агенция за борба с конфликта на интереси е заложено в проекта за нов Закон за конфликта на интереси, който бе приет от правителството преди месец и половина. Тази структура трябва да има петима членове, които ще се избират от Народното събрание.

Преди два дни правителството прие и екшънплан за справяне с корупцията в публичната администрация. В него е записано, че до края на годината правителството ще въведе система за мониторинг за корупционното поведение, което ще включва и внедряването на специални екипи за тази цел.

В стратегията не се споменава създаването на независима агенция за борба с корупцията. С оправданието, че се създава независима спецагенция Станишев създаде ДАНС преди 3 години.

"Всички местни органи разчитат на техните вътрешни инспекторати. Тези инспекторати в министерствата, например, са подчинени на съответния министър, което означава, че тяхната независимост не е гарантирана, когато извършват проверки за корупция и конфликт на интереси", казва Попова.

Според нея възможностите на един независим орган "винаги са по-големи и гарантират обективност и по-голяма стриктност". Попова заявява, че едната агенция ще налага глоби и ще уволнява за конфликт на интереси, а другата "ще се концентрира върху предотвратяването на корупцията в ранните ѝ етапи".

"Ако не се вземат мерки, проблемите продължават да растат и тези мнения (че България е най-корумпираната в ЕС, бел.ред.) се превръщат в етикет, лепнат на страната. Изискват се много усилия, голяма настойчивост, за да покажем, че страната ни очиства имиджа си", коментира Попова пред Ройтерс.

Споделяне
Още по темата
Още от България