България ще създава нова агенция за борба с корупцията

България ще създава нова агенция за борба с корупцията

България планира да създаде две независими агенции, едната за борба с корупцията, а другата за пресичане на конфликта на интереси, съобщи в четвъртък правосъдният министър Маргарита Попова в интервю пред агенция Ройтерс.

Това ще бъде направено като част от усилията на България да се отърси от опетнения си имидж на една от най-корумпираните страни в ЕС, добавя министърът. По думите ѝ двете агенции трябва да започнат работа от началото на 2011 година.

Създаването на централизирана агенция за борба с конфликта на интереси е заложено в проекта за нов Закон за конфликта на интереси, който бе приет от правителството преди месец и половина. Тази структура трябва да има петима членове, които ще се избират от Народното събрание.

Преди два дни правителството прие и екшънплан за справяне с корупцията в публичната администрация. В него е записано, че до края на годината правителството ще въведе система за мониторинг за корупционното поведение, което ще включва и внедряването на специални екипи за тази цел.

В стратегията не се споменава създаването на независима агенция за борба с корупцията. С оправданието, че се създава независима спецагенция Станишев създаде ДАНС преди 3 години.

"Всички местни органи разчитат на техните вътрешни инспекторати. Тези инспекторати в министерствата, например, са подчинени на съответния министър, което означава, че тяхната независимост не е гарантирана, когато извършват проверки за корупция и конфликт на интереси", казва Попова.

Според нея възможностите на един независим орган "винаги са по-големи и гарантират обективност и по-голяма стриктност". Попова заявява, че едната агенция ще налага глоби и ще уволнява за конфликт на интереси, а другата "ще се концентрира върху предотвратяването на корупцията в ранните ѝ етапи".

"Ако не се вземат мерки, проблемите продължават да растат и тези мнения (че България е най-корумпираната в ЕС, бел.ред.) се превръщат в етикет, лепнат на страната. Изискват се много усилия, голяма настойчивост, за да покажем, че страната ни очиства имиджа си", коментира Попова пред Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?