Невероятно, но факт:

България ще си сътрудничи със Северна Корея в образованието и медиите

МВнР обяви, че става въпрос за "стандартна програма", а Борисов – за "международен скандал"

България ще си сътрудничи със Северна Корея в образованието и медиите

България ще си сътрудничи със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите. Съобщението звучи като плосък виц, но бе официално разпространено от пресцентъра на Министерския съвет и цитирано от БТА в сряда.

На днешното си заседание Министерският съвет е одобрил проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Корейската народнодемократична република.Тя обхваща периода 2014-2017 г.

"Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта", допълват от МС.

Диктаторският режим в Северна Корея не е известен с големи постижения в областта на медиите и образованието. За последно Пхенян привлече вниманието на света, след като лидерът Ким Чен - ун реши да екзекутира чичо си Чан Сон Тхек заедно с цялото му семейство.

В държавата е наложена пълна цензура, а проявите на разномислие се наказват жестоко.

По-късно в сряда от външно министерство обясниха пред Mediapool, че приетата програма за сътрудничество е в изпълнение на подписана през 1970 година Спогодба за културно сътрудничество между двете страни и се подновява на три години. Според говорителя на ведомството Ивайло Кашканов заложените в нея дейност нямат задължителен характер и зависят от възможностите на двете страни.

Той обясни, че става дума за стандартна, еднотипна програма, каквато имало и с десетки други държави.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не пропусна възможността да коментира ценностната система на кабинета "Орешарски" и да поиска оставката на това "уродливо управление".

"Тоталната международна изолация ли го накара да потърси компанията на Янукович и сътрудничеството на Северна Корея, както и Станишев да изпрати депутата си в Сирия? Какво ли си мислят в момента Мартин Шулц, Ханес Свобода и европейските социалисти и либерали като гледат какви дружби развива правителството на Станишев? Те не просто се подиграват с българския народ, не просто ни злепоставят, те ни вкарват в сериозни международни скандали, които няма как да останат без последствия", пише Борисов във Фейсбук.

Борисов припомня още, че премиерът Пламен Орешарски е седнал на една маса с президента Украйна Виктор Янукович в Сочи.

"Днес стана ясно, че България е слязла до стотното място в класацията за медийната свобода. Какво сътрудничество ще развива Орешарски със страната, в която държавният ръководител екзекутира чичо си и цялото му семейство, там където има една държавна телевизия, а цензурата е толкова заплашителна, че ако някой гледа чужда телевизия, изчезва?", посочва още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?