България ще сключи с Лувъра 5-годишен рамков договор

България предстои да сключи с Лувъра в Париж петгодишен рамков договор, по силата на който ще представя своето културно-историческо наследство. Това съобщи в Брюксел министърът на културата Вежди Рашидов, който участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той уточни, цитиран от БТА, че в три последователни години в Лувъра ще бъде представено тракийско, византийско и ислямско изкуство от нашите земи. Предвижда се на 16 април догодина в парижкия музей да бъдат представени 400 експоната от българското културно
наследство.

Рашидов съобщи, че в края на миналата седмица със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева са разговаряли за възможностите млади български творци да кандидатстват с проекти пред ЕС. По неговите думи трябва да се обърне допълнително внимание на развитието на литературата. Може да се обмисли възраждането на писателските срещи, липсват преводачи. Трябва да търсим начин българската литература да бъде достъпна за други народи, заяви Рашидов.

Министърът очаква до края на януари концепция от акад. Светлин Русев за развитието на т.нар. "Български Лувър" - музея за съвременно изкуство, който ще се нарича "Квадрат 500" по името на зоната в центъра на София, където е разположен. Обектът е финансиран с 27 милиона лева от ЕС.

Министърът отбеляза, че занапред предстои разрушаване на част от старата сграда откъм ул. "Оборище", където ще бъде изграден наново информационен и административен център към музея. За целта ще бъде необходимо осигуряването на 10 милиона лева.

Министър Рашидов сподели и "мечтата си" за възраждане на постоянния Софийски цирк. Той подчерта, че става дума само за мечта, а ако тя бъде постигната, сградата ще бъде издигната в празен общински имот в Зона Б-5 в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?