България ще сподели с Армения опита си в европейската интеграция

България ще сподели с Армения опита си в европейската интеграция

За нас от огромно значение е изучаването на опита на България в евроинтеграционния процес и сме благодарни на премиера на България за желанието да ни окаже съдействие по този въпрос. Това каза министър-председателят на Армения Тигран Саркисян след срещата си с премиера Бойко Борисов, която е в рамките на официалната визита на българския правителствен ръководител в Армения, предаде БТА в кореспонденция от Ереван.

По думите на арменския премиер опитът на България може да помогне на Армения в реализацията на програмата за реформи.

Домакинът изказа надежда посещението на Борисов да допринесе за активизиране на икономическите взаимоотношения. На срещата са били  отбелязани традиционно добрите отношения между двете страни, които, по думите на Саркисян, имат исторически корени, но е било посочено също така, че икономическите връзки в момента не отговарят на възможностите.

Двамата премиери са се договорили след провеждането на парламентарни избори в Армения правителствена делегация, заедно с представители на бизнеса да  посетят България.

Бойко Борисов посочи, че през годините България е доказвала много пъти своето приятелство с Армения. Винаги е помагала, така че в културно-исторически план нещата са наред, на в икономически са далече от възможностите, които имат двете страни, заяви Борисов. Считам, че едно  по-прагматично отношение в бизнеса -  посещения на бизнес делегации, провеждане на  форуми, ще доведе до успех, добави той.

Премиерът е посъветвал колегата си за по-скорошно  сваляне на визовия режим, за да се отвори път на бизнеса.

Борисов отбеляза, че е възможно да се осъществи комбинирана въздушна връзка между България и Армения през някоя от съседните столици. Като сфера с потенциал за развитие премиерът посочи също и туризма. Министър-председателят отбеляза, че арменците в България са едни от най-успелите ни граждани във всички сфери - бизнеса, банкирането, културата, музиката.

В присъствието на двамата премиери са били подписани Споразумение между двете правителства за сътрудничество в областта на труда и социалната защита и Договор за сътрудничество между Арменския държавен педагогически университет "Х. Абовян" и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Споделяне

Още от България