България ще става център на тайните служби

В България може да се направят няколко много мощни центъра на тайните служби, които да противодействат на организираната престъпност и наркотрафика, каза премиерът Бойко Борисов по повод завършилата визита във Великобритания.

Направо ми беше казано, че една година преди изборите специалните служби и посланиците на две държави са заявили, че не искат да работят с българските, докато у нас не се въведе ред. Затова лично е бил предупреден премиерът Станишев, заяви Борисов във вторник пред Нова телевизия. Той отказа да уточни дали става дума за спецслужбите на САЩ и Великобритания.

"Знам, че сега имаме реална възможност и SOCA (Агенцията за борба срещу тежката организирана престъпност -бел.ред.) центърът да бъде в София, това е службата и комплект от служби, които се борят срещу организираната престъпност във Великобритания. Така че в България можем да направим действително няколко много мощни центрове, през които да се работи по наркотрафика, организираната престъпност на Балканите, не само в България. Затова е толкова важно да дойдат в София", заяви Борисов.

Българската делегация имаше наситен със срещи понеделник в Лондон - както с управляващите лейбъристи, така и с представители на опозиционната Консервативна партия. Денят завърши с посещение при британския премиер Гордън Браун. След разговорите на "Даунинг стрийт” българският министър-председател заяви, че единственото, което разделя двете държави, е футболното съперничество. Борисов увери, че е получил насърчителни сигнали от своя домакин, предаде кореспондентът на радио Дойче веле от Лондон.

"Българското правителство има пълна подкрепа от страна на Великобритания и на г-н Гордън Браун. Той заяви, че ще имаме подкрепа за еврозоната от тяхна страна. Надява се да направи всичко възможно за повече инвестиции и сътрудничество както в енергетиката, така и в туризма и останалите сфери, в които имаме желание да се задълбочат нашите отношения”, каза Борисов.

Гордън Браун не даде изявление за медиите след срещата, но според българския премиер той обещал британска подкрепа в ЕС и за инициативата на България и Турция по ускоряването на проекта "Набуко”. Лондон ще настоява освен това ЕК да окаже натиск върху Атина заради гръцките фермери, чиито протести често блокират границата с България.

За съжаление, обаче, Гордън Браун може и да не успее да изпълни докрай поетите ангажименти. Тази пролет във Великобритания предстоят избори, след които "Даунинг стрийт” може да има друг обитател - лидерът на  Консервативната партия Дейвид Камерън. При срещата си в Лондон с неговия заместник Бойко Борисов е получил уверение, че в политиката спрямо България ще има приемственост. Но единственият конкретен ангажимент, поет от консерваторите, е да не включват въпроса за запазването на ограниченията за български работници на Острова в предизборната си кампания.

Доволен от лондонските си разговори остана вътрешният министър Цветан Цветанов. Той посети вътрешното министерство, Хоум офис, както и Агенцията за борба срещу тежката организирана престъпност (SOCA). "Аз съм убеден, че това, което очертахме като основни приоритети, и това, което вълнува и тях, и ЕС, е да противодействаме реално на трафика на наркотици и хора, който е през Балканския път. Това е един вид кредит на доверие, който те дават на българската право-охранителна система”, заяви министър Цветанов

Но кредитът на доверие тепърва трябва да бъде оправдан, тъй като през последната година българските специални служби са изгубили контактите със западните си партньори, според признанията на премиера Борисов. Освен това Великобритания е сред страните, които най-много настояват България да покаже конкретни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

София ще трябва да доказва и още нещо - че България все пак остава добро място за инвестиции. Първата стъпка в тази посока бе срещата на Борисов с фонда Quorus Ventures: "Започва изграждането на електромобили в Стара Загора. 200 прототипа от тях в момента се произвеждат в Германия, но от фирмата искат тази първоначална инвестиция от около 100 милиона лева да започне в България, защото очакват, че тя след това ще има много голям пазар”, каза премиерът. Българският търговски представител във Великобритания Пламен Димитров уточни, че става дума за четириместна лека кола, за която вече има 8.000 заявки.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?