България ще субсидира износа на млечни и птичи продукти, зеленчуци и агнешко месо

Четири са основните направления в земеделието, които ще получат експортни субсидии през тази година. Проектът за въвеждане на субсидиите е готов, осигурени са 3 млн.лв. финансов ресурс, обяви министърът на земеделието Мехмед Дикме при откриването на селскостопанското изложение "Агра 2004" в Пловдив.

Според пресслужбата на министерството, две от направленията са стимулиране на износа на млечни продукти, както и на пресни и консервирани плодове и зеленчуци за страните извън ЕС.

Ще се подпомогне и износът на птичи продукти - кокошки носачки и яйца, тъй като през последните години този сектор е бил подложен на силна нелоялна конкуренция и нерегламентиран внос. Според Дикме, в момента птицевъдството се развива интензивно и сега е момента да бъде подпомогнато с експортни субсидии.

Четвъртото направление е подпомагане износа на агнешко месо, като целта е България да си възвърне пазарите в арабския свят.

На брифинг в Пловдив Дикме съобщил, цитиран от пресцентъра, че след 20 дни в страната ще дойде еврокомисарят Франц Фишлер, който ще представи новите елементи на общата селскостопанска политика на съюза. Приоритет за ведомството остава приключването на преговорите по глава "Земеделие", общата позиция на съюза по нея се очаква да ни бъде представена в средата на април.

В рамките на изложението Мехмед Дикме подписа 1000-я проект по програма САПАРД с Хибридния център по свиневъдство в гр. Шумен. Стойността на проекта е 970 000 лв.

1091 са одобрените проекти по САПАРД от стартирането на програмата до момента, включително и тези по публичните мерки, насочени към общините. Общата инвестиционна стойност на всички проекти е 873 млн.лева.

Още от Бизнес