България ще търси 150 млн. лв. за ремонт на мостове

Предишните "безхаберници" и "една боя не са ударили"

Премиерът съчета огледа на пътен възел от магистрала "Тракия" с откриване на свинекомплекс и фуражен цех в Ямбол. Снимка БГНЕС.

До една седмица да започне укрепването на два моста на автомагистралите "Тракия" и "Хемус", разпореди премиерът Бойко Борисов след проверката на моста на пътен възел Церово на "Тракия". На огледа присъстваха еврокомисарят Кристалина Георгиева, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Борисов уточни, че за ремонта на двете съоръжения (на Витиня и на Церово) са необходими 150 милиона лева. По думите му това е огромна сума за бюджета и затова, според него ще се търсят и други начини за осигуряването му.

 

Премиерът добави, че това може да стане по три начина – чрез преразглеждане на средствата от държавния бюджет, чрез прехвърляне на средства от програмата за екология с разрешение на Европейската комисия и като трети вариант посочи заем от международни институции.

 

Бойко Борисов подчерта, че ако се наложи предложението за отпускането на средства от бюджета ще бъде внесено в Народното събрание за гласуване от депутатите. По думите му общо 3000 моста на територията на страната се нуждаят от укрепване и ремонт.

 

"30 години не са пипани мостовете в България. Виадуктите са в окаяно положение. Не са строили нищо с изключение на тази глупост "Цанков камък", поне да бяха ремонтирали част от съоръженията", каза Борисов. Той допълни в последствие, че “тези безхаберници в продължение на много години, много правителства една боя не са ударили”. Изявленията на Борисов дойдоха няколко часа след срутване на мост във Владая, което остави част от жителите на софийския квартал без транспортен достъп.

 

Борисов обясни, че има неусвоени пари по Оперативна програма “Околна среда”, които ще опитаме да прехвърлим в друга програма, която финансира ремонт на транспортна инфраструктура.

 

Въпреки че ЕК няма практика да прехвърля пари от една програма в друга, еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира, че идеята за пренасочване на средства от еврофондовете е мъдра стъпка. Тя отново посочи, че всеки един лев вложен в превенция срещу бедствия и аварии спестява от 4 до 7 лева за преодоляване на щетите от тях.

 

Необходимите средства за ремонт на всички мостови съоръжения и виадукти са близо 200 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?