България ще търси газови компенсации и от Украйна

България ще търси газови компенсации и от Украйна

Въпреки нееднократните декларации, че България няма претенции към Украйна за преустановените газови доставки през януари, тъй като всички договори на страната ни са сключени с Русия, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви в петък, проучват възможностите за искове и към Киев.

Той не уточни на какви основания ще се търсят компенсации и от Украйна.

Задачата е възложена на юридически екип, но за какви точно компенсации към Русия и Украйна ще може да претендираме, ще стане ясно след като приключи първото тримесечие и се установи как са вървели газовите доставки от Русия през Украйна, заяви министърът пред парламента в петък в отговор на питане от лидера на СДС Мартин Димитров.

Анализът се налага, защото според договорите на “Булгаргаз“ с тримата доставчици “Овергаз Инк.“, “Винтерсхал“ и “Газпром Експорт“ недоставените за определен период от време количества могат да бъдат компенсирани до края на тримесечието или да бъдат доставени след това на по-ниски цени. Съгласно оценка, направена веднага след приключването на кризата, продължила от 6 до 20 януари, недоставените обеми са близо 124 млн. куб. м. За да може България да ползва правото за закупуване на същите количества газ с 8 процента отстъпка, шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов беше забранил да се приема гориво над заявките за компенсиране на неосигурената суровина.

Писмо на МИЕ с претенции за загубите от януарската газова криза вече бе връчено на вицепрезидента на “Газпром“ Александър Медведев по време на визитата му в София дни след възстановяването на руските газови доставки в края на януари. В него бяха посочени над 500 млн. лв. загуби за “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ и бизнеса. Отделно на руснаците бе предложено да компенсират страната за газовата криза като доставят допълнителни количества газ на стойността на нетранзитираните обеми синьо гориво.

Междувременно стана ясно, че “Газпром” се е съгласил да достави на Полша допълнителни количества газ като компенсация за пропуснатите доставки по време на руско-украинския газов конфликт през януари. Полският министър на икономиката Валдемар Павляк съобщи, че основният доставчик в страната PGNiG се е договорила с “Газпром“ да ѝ бъде доставено гориво за 50-60 млн. долара, а в замяна PGNiG няма да подава съдебни искове срещу “РосУкрЕнерго“.

В петък Димитров посочи, че декларираните от 386 български фирми загуби от газовата криза са за 456 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят и загубите за държавния бюджет и затова общият им размер е не по-малко от 500 млн. лева, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?