България ще търси решение по въпроса с евросанкциите за Русия

Лиляна Павлова

България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия. Страната ще използва председателството си на Съвета на ЕС, за да изведе темата на дневен ред. Това е заявила Лиляна Павлова, министър за българското европредседателство пред руската агенция ТАСС.

България пое ръководството на съвета от 1 януари и ще ръководи този орган на ЕС ко края на юни. Павлова вече на няколко пъти заявява, че темата за евросанкциите срещу Русия, наложени след присъединяването на Крим към страната, ще бъде сред приоритетите на България по време на председателството.

По думите на министъра като председател на Съвета на ЕС България ще изпълнява ролята на координатор. При посредничеството на София продължават преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, разработването на миграционната политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение, ще се обсъждат въпросите на регионалното развитие на държавите-членки на ЕС, интеграцията на Западните Балкани в европейската общност, въпросите на формиране на общата европейска отбрана, общия цифров пазар и други теми.

Също така България възнамерява да постави въпроса и за свалянето на антируските санкции. „Министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство смятат за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати на въпроса за санкциите като един от приоритетните. Този въпрос ще се обсъжда в различни формати, за да се намери най-доброто решение и да се разреши проблема“, казва Павлова пред ТАСС.

Споделяне

Още от България