България ще тегли синдикиран заем от чужди банки за около 700 млн. лв.

България ще тегли синдикиран заем от чужди банки за около 700 млн. лв.

Правителството обмисля да изтегли синдикиран заем от чужди банкови институции в размер на около 700 млн. лв. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при изслушването му в парламентарната бюджетна комисия.

"Това е една от опциите, които допускаме като средство да се изпълни дълговата политика за 2013 г. Планираният обем е малък за структуриране в облигационна емисия и голям по обем за българския пазар, ако искаме правителството да не измества корпоративния сектор за заемния ресурс на банките", обясни Чобанов.

Идеята е на конкурсен принцип да бъде избрана чуждестранна банка посредник, която да структурира заема и да привлече инвеститори, готови да го отпуснат. Към момента са водени предварителни разговори с няколко чужди финансови институции, сред които и такива от Германия.

Финансовият министър Петър Чобанов мотивира идеята за синдикиран заем с факта, че търговските банки в България са склонни да заемат предимно краткосрочен ресурс, но са внимателни, когато става въпрос за дългосрочни емисии ценни книжа заради очакваното затягане на монетарната политика в САЩ и еврозоната в края на тази година.

Българското правителство се опитва да привлече ресурс за по-дълъг период от време, защото до края на 2017 г. предстои да падежира правителствен дълг за повече от 5 милиарда лева. За него ще се търси рефинансиращ ресурс и ако държавата изтегли нови краткосрочни заеми, само ще увеличи нуждата от рефинансиране през някоя от следващите години.

Споделяне

Още от Бизнес