България ще тегли заем от 300 млн. лева за ”Южен поток”

Газовата отстъпка ще стане ясна на 15 ноември

България ще тегли заем от 300 млн. лева за ”Южен поток”

Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта за газопровода ”Южен поток", а парите трябва да бъдат набавени от заеми, заяви в събота енергийният министър Делян Добрев пред ”Дарик”.

Той за пореден път обясни, че намалението на цената на руския природен газ с 11% от 1 април ще влезе в сила тогава, когато страната ни подпише окончателно споразумението за газовата тръба, което трябва да стане до 15 ноември.

”Политически е много примамливо да се подпишат тези 11 процента и ако ги бяхме подписали още април месец, сигурно щяхме да сме национални герои. Единствените, които в цялата българска история намалили цената на газа. Винаги тя се е увеличавала. С едно-единствено изключение - през 2009 година, когато е намалена с около 2 процента", обясни министърът..

"Аз мисля, че нашата правилна позиция е до момента, в който ние имаме отворени въпроси по „Южен поток" - тук не става въпрос за това ние да загубим или да спечелим от определено решение, става въпрос да сме съвсем наясно за всички параметри по ”Южен поток", заяви Добрев.

Основният въпрос е за това с какво собствено участие, с какъв собствен капитал ще участват акционерите в дружеството. ”Южен поток-България" е 50% собственост на Българския енергиен холдинг и 50% собственост на Газпром.

По думите на министър Добрев в акционерното споразумение и в заданието за предпроектното проучване е записано до 30% собствено участие.

”Ние нямаме особено желание да извадим 30% собствени средства, за да ги инвестираме в този проект. Ако проектът е 1 милиард евро грубо, това означава около 300 милиона евро, което разделено на 50 процента акционерно участие на БЕХ и Газпром, означава 150 милиона евро от страна на Българския енергиен холдинг - това са 300 милиона лева", добави Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес