България ще участва в общ европейски търг за ваксина срещу Covid-19

България ще участва в общ европейски търг за ваксина срещу Covid-19

България ще участва в общия европейски търг за ваксина срещу Covid-19, обяви председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след провелото се в четвъртък извънредно заседание на комисията по здравеопазване. Комисията е одобрила решение за ратификация на споразумението, с което страната ни заявява участие в общия европейски търг за набавяне на ваксини.

Държавите членки ще придобият ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно европейско ниво, без всяка държава членка да прави сама такъв търг. Включването на България в споразумението не е свързано с поемане на предварителни финансови задължения, уточни Дариткова. По думите ѝ финансирането на авансовите плащания ще бъде по линията на Инструмента за спешна помощ на ЕС.

Това е изключително важна стъпка, за да можем да гарантираме на българските граждани, че при откриването на ефективна, ефикасна и безопасна ваксина те ще имат достъп до нея, каза Дариткова.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че ваксинирането няма да бъде задължително, но ще има възможност всеки човек при заявено желание да може да си постави ваксина. Той уточни, че към момента все още няма разработена ваксина. По предварителни данни се очаква в средата на август да има яснота и готовност на фармацевтични фирми да са произвели такава ваксина, каза министърът.

По предварителни разчети на МЗ рисковите групи, за които ваксината е най-необходима, са два милиона души. Това са прогнозни стойности и обхващат хората над 65 години, хората, които имат хронични заболявания, както и всички медицински и немедицински лица, които имат пряк контакт с коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус