България ще упорства пред Брюксел за запазване ТЕЦ-овете на Ковачки

България ще упорства пред Брюксел за запазване ТЕЦ-овете на Ковачки

Въпреки че Европейската комисия отказа на България удължаване с две години на срока, в който пет топлоелектрически централи на бизнесмена Христо Ковачки трябва да покрият европейските екоизисквания, или ще бъдат затворени, правителството ще продължи битката за спасяването им.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод отказа за дерогация на ограничаване на вредните емисии във въздуха, изпускани от ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" ЕАД, "Марица 3" ЕАД, ТЕЦ "Република" и ТЕЦ "Сливен". И петте дружества са свързани с фирми на разследвания за укриване на данъци и източване на ДДС през негови фирми Христо Ковачки.

Група от експерти на министерствата на икономиката и на околната среда ще продължи разговорите с генералната дирекция "Околна среда" за търсене на възможности за решение на проблема.

Трайков обясни предприетите стъпки за отсрочка със запазването на работните места в рискови райони. Той обаче призна, че дружествата са можели до 2007 г. да предприемат мерки за привеждане на инсталациите си в съответствие с европейските директиви. От ТЕЦ "Бобов дол" били са заявили готовност да изградят сероочистващи инсталации, ако бъдат удължени сроковете на работа.

Към 31 декември 2007 г. ТЕЦ "Бобов дол" спря работата на един блок от 210 мегавата, още два ще бъдат затворени съответно до края на 2011 г. и на 2014 г., когато изтича отлагателния за спазване на екоизискванията за големите горивни инсталации, договорени от България преди членството и в ЕС.

За "Брикел" е предвидена ограничена експлоатация на централата до 20 000 часа след 2007 г. и извеждане от експлоатация преди 1 януари 2012 г. С ограничена експлоатация до 20 000 часа е и ТЕЦ "Марица 3", като е предвидено извеждане от експлоатация преди 1 януари 2016 г., съобщи министърът

Съоръженията на гориво в топлофикациите в Перник и в Сливен все още не са приведени в съответствие с екологичните изисквания, отбеляза Трайков. В "Топлофикация" - Перник предстои 72-часова проба на природен газ на котел с топлинна мощност 86 мегавата, но в експлоатация все още е един котел на въглища и ако не се изгради сероочистваща инсталация, и той ще бъде спрян, допълни той.

Министърът отбеляза, че топлофикацията в Сливен е в процес на изграждане на сероочистваща инсталация, предприети са и мерки за привеждане на инсталациите към реалната им експлоатационна мощност, която е под 50 мегавата. По думите му така централата ще излезе от списъка на големите горивни инсталации, които са под прякото наблюдение на ЕК.

Като аргумент за отлагането на екоизискванията страната ни използва предвижданата в Договора за присъединяване към ЕС възможност в случай на влошена икономическа ситуация, да се позволи предоговаряне на някои от подписаните споразумения. Българските власти обосновават своето искане с кризата, забавила съществено инвестициите в модернизиране или замяна на съответните инсталации.

Съгласно искането, отправено от България, затварянето на инсталациите би застрашило електро- и топлоподаването в югоизточния и югозападния регион на България. То би довело и до затваряне на близките мини, чиято експлоатация зависи от потреблението на въглища за горивните инсталации.

Комисията, обаче, счита, че предполагаемите затруднения на България не произтичат от правилата на ЕС за вътрешния пазар, а са свързани със спазването на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Това не са краткосрочни затруднения, възникнали през трите години след присъединяването на България към ЕС. Те са съществували към момента на съставяне на Акта за присъединяване и за това искането на България не попада в приложното поле на член 36 от Акта за присъединяване и следва да бъде отхвърлено като недопустимо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес