България ще ускорява преговорите по търговско споразумение ЕС - Япония

България ще ускорява преговорите по търговско споразумение ЕС - Япония

Като председател на Съвета на Европейския съюз българското правителство ще се опита да ускори преговорите по търговското споразумение между ЕС и Япония. Япония пък ще подпомогне интеграцията на страните от Балканите, включително и чрез подкрепа за инфраструктурни проекти. Това стана ясно от изявленията на премиерите на Япония Шиндзо Абе и на България Бойко Борисов след срещата им в неделя.

Японски премиер за първи път посещава България. Визитата на Абе е част от европейската му обиколка.

По търговското споразумение между ЕС и Япония се преговаря от 2013 г. В края на миналата година Европейската комисия обяви, че текстовете му вече са изяснени и предстои да бъдат одобрени от страните членки. Документът, подобен на споразуменията с Канада и САЩ, предвижда европейски износители да бъдат освободени от мита за внос в Япония, както и да паднат редица регулаторни бариери за навлизане на японския пазар. То би трябвало да спести на европейските компании около 1 млрд. евро разходи за мита годишно. Ще премахне сегашните ставки от 30% за внос на европейски сирена и 15% за вина. ЕС ще увеличи и безмитния износ на говеждо и преработено свинско за Япония, а ставките за прясното свинско месо ще намалеят чувствително.

В същото време, споразумението трябва да свали или намали митата за внос на японски стоки в ЕС. Токио настоява за улеснен внос на автомобили, авточасти и машини. При либерализацията на търговията с автомобили се предвиждат преходни периоди.

"Цялата си воля и усърдие ще положим, за да приключат максимално бързо преоворите между ЕС и Япония", обяви премиерът Борисов след срещата с японския си колега Абе.

От своя страна Шиндзо Абе обяви, че е за сплотена Европа и подкрепя усилията на България за интеграция на Западните Балкани. Комуникационната свързаност със страните от тази част на Балканския полуостров, които не са част от ЕС, е част от приоритетите на българското европрдседателство. Правителството иска да започне и процеса по присъединяване на тези държави към ЕС.

В делегацията на Абе са включени представителите на 30 японски компании. Според Борисов те са декларирали готовност да участват в инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите.

Шиндзо Абе заяви, че е добре да се засилят икономическите отношения между двете държави и съобщи, че с одобрението на българския премиер и след среща с представителите на японския бизнес, които са в състава на официалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес форум и изрази желание това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизането на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

Борисов информира, че на срещата с представителите на японските компании са били обсъдени възможностите за сътрудничество в електрониката, автомобилостроенето, туризма, културата, селското стопанство. Премиерът благодари за безвъзмездната помощ, предоставяна от Япония на България от 90-те години, изпрати поздрави на императора на Япония и увери премиера в изключителните симпатии между българския и японския народ.

Шиндзо Абе изрази надежда, това първо посещение на японски премиер, да стане нова възможност за развитие на отношенията между двете държави и да доведе до задълбочаване на връзките между тях в политиката, икономиката, културата, спорта.

Българският премиер обяви още пред японския си колега, че осъжда „поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети“.

В понеделник Абе ще се срещне с президента Румен Радев.

Споделяне

Още от България