България ще вдига паметник на Кирил и Методий в Монголия

Симеон Дянков готов да развърже кесията: Идеята е много добра, бил съм десетина пъти там

Изглед от Улан Батор

Държавата ще помогне за изграждането на паметник на Светите братя Кирил и Методий в столицата на Монголия Улан Батор, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в понеделник във Велики Преслав. Там той влезе в двойното си напоследък амплоа - на финансов министър и на "първи археолог на републиката" (по определението на премиера Бойко Борисов), като участва в конференция за историческото наследство.

Предложението за български монумент в столицата на степната държава е на археолога Николай Овчаров, и според Дянков е "много добра идея".

"Ако това стане, ще бъде голям пробив за България, защото редица страни от Азия, в които доскоро се е пишело на кирилица, вече преминават към латиницата", каза проф. Овчаров, цитиран от "Фокус".

"Още повече, че в най-скоро време се очаква одобрението на президента на Монголия. В народното събрание на страната има трима депутати, които са завършили висше образование у нас", продължи с аргументите археологът, добре известен на широката общественост от почти всекидневното си присъствие в медиите.

За паметника били необходими около сто-сто и петдесет хиляди лева.

Дянков, който в последните две години изсипа държавни пари на няколко археологически екипа, особено по Южното Черноморие, посочи, че преди години като представител на Световната банка е отговарял за Монголия. Тази страна той бил посещавал десетина пъти. През тази година благодарение на полезните си изкопаеми Монголия станала държавата с най-бързо развиваща се икономика с ръст 22-23%, отбеляза той.

А във връзка с конкретното си посещение в Преслав и Плиска, Дянков иззе ролята на специалистите и обясни пред журналисти, че "Плиска и Велики Преслав като стари столици са сред най-важните археологически обекти".

"Тук работят и много добри археолози, за разлика от други места", даде експертна оценка финансовият министър, цитиран от Агенция "Фокус". Той отбеляза, че в неделя е бил във Варна, където имало много (археологически) обекти, но археолозите не били стигнали в разработките си на ниво готови проекти.

"Във Велики Преслав има готов проект, а до следващата пролет могат да се изготвят и други, така че имаме интерес не само, защото ни харесва археологията, а главно заради туризма, още повече, че са много близо и големи туристопотоци", мотивира щедростта си на финансов министър Дянков.

Преди година и половина имаше проблеми със собствеността на Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав”, каза още Симеон Дянков по повод на това, че присъдените от кампанията "Чудесата на България” по 1 млн. лв. за десет обекта все още не са получени. С решение на Министерския съвет резерватът е собственост на общината и вече тя реално на базата на този милион ще може да разработва проекти за много повече.

Още повече, че първият проект за 3 млн. лв. вече е факт. Когато излязохме с тези 10 обекта, въпросът беше кой реално има собственост и проекти, каза още Дянков. Оказало се, че единствено за Перперикон е имало готов проект на проф. Николай Овчаров.

Министърът продължи с обясненията, като каза, че 1 млн. лв. ще бъдат отпуснати и за Мадарския конник, за който вече също имало документ за собственост.

За Шуменската крепост едва ли ще бъде отпусната голяма сума оттук нататък, след като бе реставрирана със средства по норвежки проект. Но на изградената база може да се реализират по-малки проекти, каза още Симеон Дянков.

Според неназован източник, цитиран от бТВ миналата седмица, за археология следващата година от хазната ще бъдат отпуснати 10 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?