България ще влезе в списъка с неприятелските страни на Москва

Русия забрани на европейски служители да влизат в страната

България ще влезе в списъка с неприятелските страни на Москва

България ще влезе в т.нар. списък с неприятелските страни на Русия, съобщи близката до Кремъл телевизия "Россия 1".

Списъкът все още се изготвя и се очаква да бъде приет с решение на правителството.

Преди седмица президентът Владимир Путин подписа указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди държави.

От руското външно министерство потвърдиха, че в списъка ще фигурират Съединените щати.

От българското министерство на външните работи обаче коментираха, че нямат информация да има такъв официален списък.

България изгони в четвъртък още един руски дипломат за персона нон грата, след като прокуратурата съобщи, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които имат връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Така за последната година и половина България изгони общо 7 руски дипломати – предишните по обвинение, че са шпионирали у нас. Очаква се и сега Русия да отговори с огледални мерки.

В петък Русия наложи забрана за влизане в страната на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, прокурора на Берлин Йорг Раупах и още шест граждани на ЕС, съобщиха световните агенции.

В изявление на руското външно министерство се посочва, че тази забрана е в отговор на наложените на 2 и 22 март т.г. от Съвета на ЕС ограничителни мерки спрямо шестима руски граждани.

В черния списък са включени също зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на латвийския национален съвет по електронни медии Иварс Аболинш, директорът на латвийския Център за държавния екик Марис Балтинш, членът на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жак Мер, ръководителят на шведската лаборатория за химическа, биологическа, радиационна и ядрена безопасност в института за изследване на въпросите на отбраната Оса Скот, началникът на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

В руското външно министерство отбелязаха също, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва да се решават чрез диалог възникващите в отношенията проблеми. В същото време Вашингтон не се опитва да скрие интереса си от превръщането на европейския континент отново в арена на геополитическо противопоставяне, се посочва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Миналия месец ЕС наложи санкции на двама руснаци, обвинени в преследване на представители на ЛГБТ общността в република Чечения в състава на Руската федерация, както и на четирима високопоставени руски служители, близки до президента Владимир Путин, припомня Ройтерс.

По повод новината за наложените санкции председателят на ЕП Сасоли заяви, че това решение е било взето заради позицията му, изразена в защита на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Очевидно не съм добре дошъл в Кремъл. Имах известни съмнения за това. Но никакви санкции или сплашване няма да попречат на ЕП или на мен да защитаваме правата на човека, свободата и демокрацията. Заплахите няма да ни накарат да млъкнем", заяви Сасоли в акаунта си в Туитър.

ЕС пък осъди санкциите и определи руското решение като неприемливо и неоправдано, предаде Франс прес.

"ЕС си запазва правото да вземе подходящи мерки в отговор на решението на руските власти", се предупреждава в съвместно изявление на председателите на трите европейски институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?