България ще загуби повече, ако не приватизира БТК

Г-н Ганев, ще наруши ли Агенцията за приватизация закона, ако позволи на "Вива венчърс" да подобрят офертата си, което правителството препоръча в петък? Това ли е единственият начин или трябва да се спре процедурата, да се обяви отново?

Дали ще наруши закона или не е юридически въпрос, с който аз някак си не мога да се занимая, тъй като моята експертиза е чисто икономическа. Чул съм различни тълкувания от най-различни хора, занимаващи се с право, така че към този момент не знам ще има ли нарушение на закона или не.

Това, което знам откъм чисто стопанската страна, е, че когато има съгласие от две страни по една сделка да се извърши някаква промяна в договарянето, теоретично би трябвало да няма проблем. След като "Вива венчърс" бяха избрани първоначално, ако си спомняте, за победители в състезанието, с тях започнаха преговори. Значи самата първоначална оферта не е изцяло обвързваща, тя, общо взето, представлява покана за преговори. И продаващият също си избира една от двете покани за преговори, която изглежда по-перспективна, и вече завършва преговорите нататък. Логично според мен е, ако има съгласие и от двете страни, да се счита, че това просто са продължаване на тези преговори и не знам доколко има юридическа възможност другия кандидат да атакува подобно едно нещо.

Не е ли логично и самият "Коч холдинг" да поиска подобряване параметрите на офертата си, след като и договорите са предварителни? Какво се случва тогава?

Вярно е, че и двата кандидата имат предварителни договори. Но така или иначе победителят в конкурса, което според мен е юридически обвързващо, е "Вива венчърс". Тяхната оферта беше обявена за по-добра, те първи получиха право на преговори, така че във всички случаи техният интерес поне от юридическа гледна точка ми изглежда по-силен.

Ще загуби ли България, ако приватизационната сделка за БТК бъде сключена сега?

Според мен, България ще загуби повече, ако не се приватизира БТК. Всички сме свидетели как БТК всяка година губи от своята пазарна стойност. Тоест всеки един момент, ако тя не бъде продадена, в следващия момент ще бъде продадена за

Вчера имаше едни констатации - че България ще изгуби 250-300 милиона евро, ако сключи сделката сега.

Да, това беше една констатация на проф. Георги Петров, която аз прочетох внимателно. Неговите аргументи са сериозни, не могат да се отхвърлят с лека ръка, но някак си те са аргументи на теория. В смисъл - човек като гледа тази компания, която генерира еди-каква си печалба и изглежда еди-как си, би трябвало цената ѝ да е по-висока. Проблемът е, че в пазарните реалности цената е това, което е някой готов да даде за нещо. В момента се явиха двама кандидати и това, което са готови да дадат за БТК, е някъде около 250 милиона евро за 65 процента от акциите.

С други думи, това е реалната цена на телекома в момента?

Ако се яви някой, който дава един милиард - хубаво. Но такъв явно няма.

По Би Ти Ви, със съкращения
Интервюто е излъчено преди съобщението на "Вива венчърс", че приема условията на правителството

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?