България ще защитава влизането на Хърватия в ЕС през 2011 година

България "много силно" ще защитава перспективата на Хърватия да стане член на ЕС още през 2011 година, заяви в сряда премиерът Бойко Борисов след срещата си със хърватския министър-председател г-жа Ядранка Косор. София ще настоява страната да бъде приета в европейския клуб без процедури по мониторинг на съдебната система, какъвто се извършва в момента на България и Румъния.

Борисов обясни, че на Балканите може да има мир само, когато всички държави в региона постигнат членство в Европейския съюз и НАТО. Според него единствено в рамките на тези структури балканските страни могат да загърбят "разделителните линии на етническите, религиозните и историческите конфликти, които са имали през вековете".

"Моето разбиране винаги е било, че на Балканите само преди десетина години гинеха хора, масови гробове, избиваха се братски народи. Единственият шанс да дойде мирът в истинския смисъл, който хората го очакват, това е присъединяването на всички държави от региона към ЕС и НАТО", декларира Борисов.

Премиерът изрази своята убеденост, че Хърватия вече изпълнява всички критерии за членство в ЕС и трябва да го постигне възможно най-бързо. "Ако използва (Хърватия, бел.ред.) времето и месеците до догодина относно реформата в съдебната система, борбата с корупцията, всички проблеми, които съществуват във всички държави и от региона, и не само – според мен те спокойно могат да бъдат приети", обясни още той.

Борисов допълни, че с помощта на еврофондовете балканските държави ще могат да възстановят последиците от войните и ембаргото в региона.

Ядренка Косор от своя страна заяви, че българският опит от реформирането в съдебната система може да бъде полезен. По думите ѝ в Хърватия все още има съпротива срещу реформирането на съдебната система, но отчете, че през 2009 година са образувани 138 пъти повече дела за корупция, отколкото през 2008 година.

Борисов от своя страна посъветва своя колега реформата в системата да бъде извършена преди влизането в ЕС, защото хората са по-склонни да приемат промяната в името на голямата цел.

Двамата премиери са говорили още за насърчаване на инвестициите и туризма. Стокообменът между двете държави е в размер на 220 милиона евро. Ще бъде създадена директна самолетна линия София - Загреб.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?