България щяла да настигне ЕС-членките след 100 г.

На България ще са необходими 100 години, за да настигне останалите членки на ЕС. Това сочи изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), цитирано в четвъртък от bbj.hu, предаде БТА.

Въпреки че страните от Източна Европа са на път да догонят Западна Европа, на всички тях им предстои да изминат дълго разстояние, се отбелязва в изследването.

Според изчисленията на Калифорнийския университет на Унгария ще са нужни 30-35 години, на Чешката република - 25 години, на Румъния - 40-45 години, за да достигнат стандарта на Западна Европа. Двете крайности според изследването са Словения, на която ще са необходими само 5 години, и България, която няма да догони останалите членки на ЕС в близките 100 години.

Що се отнася до различията в икономическата структура, изследването сочи, че в 15-те държави членки на ЕС служителите в малките и средните предприятия възлизат на 50 процента от цялата работна сила, докато в Унгария това съотношение е само 20 процента и дори по-ниско, а в останалите държави от региона то е 10 процента.

Споделяне

Още от България