България си търси незаконно изнесени антики в различни страни

България си търси незаконно изнесени антики в различни страни

България ще търси свои изнесени исторически ценности в различни страни по света, обявиха в сряда прокурори след среща с чуждестранни полицейски аташета. Не е ясно какъв ще е ефектът от издирването, тъй като голяма част от ценностите са незаконно изкопани и изнесени.

Прокурори съобщиха, че в каталозите на три гръцки музея са показани антични чинии като предложената на аукцион в английската къща "Кристис" преди няколко месеца, когато българските власти се опитаха да предотвратят пускането ѝ на търг, но не успяха, защото не можаха да докажат, че е българска собственост.

Девет намерени по нашите земи чинии са в Гърция, една е представена в "Кристис". За останалите 4 от общо 14 в колекцията няма данни къде са и най-вероятно в момента се реставрират, смятат в прокуратурата. Оттам казаха, че данните са получени от иманяра, открил предметите.

На срещата са присъствали полицейски аташета от Великобритания, САЩ, Холандия, Германия и Италия. Обсъдени са били възможности за по-ефективна борба с незаконния трафик на исторически ценности.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Иванка Которова каза, че България ще търси своите ценности, независимо в коя страна се намират. В същото време тя призна, че голяма част от предметите не са регистрирани, защото са незаконно изкопани и изнесени. Намиращите се в музите ценности са регистрирани в национален каталог.

Прокурор Николай Соларов отново посочи, че България има проблем със законодателството за защита на историческите ценности. От няколко години се готви нов закон, но без резултат.

Според Соларов скоро ще има дела за кражби на антични предмети от музеите. Част от делата са стари и ще бъдат възобновени.

В началото на мандата си преди година Борис Велчев обеща да започне проверка на частните сбирки, но наскоро се разбра, че такава не е разпоредена, защото първо трябва да приключи тази в държавните музеи.

Няма срок за проверката срещу Ангел Борисов

От прокуратурата казаха, че продължава проверката срещу Ангел Борисов, брат на бившия главен прокурор Никола Борисов Филчев. Прокуратурата разполага с данни, че негова фирма предлага в Интернет сайтове антични монети. От ВКП не се ангажираха в какъв срок ще приключи проверката

Наскоро стана известно, че под обява в Интернет за продажба на антични монети, за които се предполага, че са откраднати от Великотърновския музей, стои името на Ангел Борисов, който от години живее във Флорида.

В началото на миналата година от музея са задигнати близо 400 златни и сребърни монети, накити и други предмети с нумизматична стойност за над 5 млн. лв.

Ако някой от предметите бъде обявен за продажба в Интернет, трудно ще се докаже, че е краден, защото монетите никога не са били снимани и описани.

Тази кражба стана повод новият главен прокурор Борис Велчев (самият той известен нумизмат) да разпореди  мащабна проверка на делата срещу иманяри.

От няколко месеца насам колекционери на антични монети обсъждат в специализирани Интернет форуми възможността Ангел Борисов да продава откраднатите от музея във Велико Търново предмети. Според нумизмати Борисов се представя като Силенос (Silenos, гръцко божество от свитата на Дионисий) и заедно с друг българин - Пагане (Pagane), са едни от най-големите дилъри на монети в ebay.

Силенос е имал и собствен сайт http://www.silenos.com/, който след първите публикации в Интернет през януари е затворен. В ebay обаче все още стоят офертите за продажба на търг на гръцки, римски и византийски монети, обявени от silenoscoins. На страницата е отбелязано, че той е в бизнеса от 1997 г., а за една година близо 7 хил. души са написали, че са много доволни от сделките с него. Стои и реклама на вече затворения сайт със снимка на антична маска.

Предполага се, че по този повод разследващите в България са проследили сайтове за антики в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ.

Бездействието на властите по отношение на брата на бившия главен прокурор е един от най-фрапантните примери за разпъването на чадър над незаконния бизнес с културно-исторически ценности.

На 1 април 1994 г. е издадено постановление за образуване на дознание срещу Ангел Борисов и свързани с него лица за контрабанда на антични монети и други културни ценности. Три години по-късно - на 22 декември 1997 г. е издадено постановление за привличането му като обвиняем по следствено дело за контрабанда с антични ценности. Случаят е определен като ”особено тежък” от водещия делото следовател.

На 13 май 1998 г. Ангел Борисов е арестуван на граничния пункт Калотина във връзка със същото следствено дело. Наложена му е мярка за неотклонение ”задържане под стража”. Само осем дена по-късно, на 21 май 1998 г. прокурор от Софийската гражданска прокуратура (СГП) Кирил Иванов отменя без мотиви тази мярка. Обвиняемият получава международния си паспорт и моментално напуска България.

На 23 март 1999 на летище Франкфурт е задържана пратка с антични монети и други ценности с подател и получател едно и също лице – Ангел Борисов. Започнато е разследване от митническата криминална служба на Бавария, което установява, че ”в минал период осем последователни пратки са били изнесени през Германия в САЩ” и че общото им количество е било ”над 1000 кг. антични монети и погребални дарове”. Ангажираното с пратката за Ангел Борисов лице е парадирало с факта, че неговият поръчител е брат на главния прокурор на България.

Съобщението за задържането на пратката във Франкфурт бе отразено в два български вестника. Последва невъобразим терор над тези медии от страна на всевъзможни държавни институции под натиска на главния прокурор Никола Филчев.

Делото за контрабанда на монети и антики на стойност 3 136 112 лв. е изискано от ВКП и оттогава съдбата му е неизвестна. Същото потвърждава през 2002 г. тогавашният министър на правосъдието Антон Станков, който заявява, че по данни на Националната следствена служба делото е било иззето от ВКП и съдбата му е неизвестна.

Споделяне

Още по темата

Още от България