България скърби за Трайковски

Българските държавници и политици бяха шокирани от новината за гибелта на македонския президент Борис Трайковски, загинал днес при самолетна катастрофа на път за Международната конференция за инвестиране в Босна и Херцеговина в Мостар.

Евангелската методистка епископална църква в България подготвя некролог и декларация за смъртта на президента на Македония Борис Трайковски, който е председател на Методистката църква в съседната държава, съобщи председателят на Евангелската методистка епископална църква в България Бедрос Алтонян, цитиран от БТА. Той припомни, че Борис Трайковски е бил на обучение в българската методистка църква и след това е ръкоположен за пастор в Македония от епископ Хайнрих Болетер от Швейцария, който отговаря за диоцеза на методистката църква в Югоизточна Европа и Северна Африка.

Днешното заседание на Народното събрание бе прекратено в знак на съпричастност към трагичната смърт на македонския президент Борис Трайковски.

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на македонския президент. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков отбеляза, че Борис Трайковски е бил човекът, който спаси Македония от войната и който има огромен принос за постигането на Охридското мирно споразумение.

"Ние високо ценим заслугите на покойния президент за съхраняване на независимостта на Македония и за запазване на етническия мир в страната. Ние виждахме в него и искрен радетел на приятелството и сътрудничеството между нашите два народа.", се казва в съболезнователната телеграма от българския парламент до председателя на Народното събрание на Република Македония Любчо Йордановски.

Председателят на парламента направи лек фал, съобщавайки за трагичната кончина на Трайковски, като се спря по средата на думата, казвайки, че е загинал президентът на България.

В изявление по повод гибелта на Борис Трайковски българският президент Георги Първанов посочи, че Македония е загубила човека, който силно желаеше, вярваше и даваше всичко от себе си, за да види един ден стабилна Македония - член на Европейския съюз и НАТО.

Днес Югоизточна Европа загуби един от своите лидери, който виждаше този регион като неделима част от Европа, като един от стълбовете на европейската цивилизация, каза още президентът Първанов.

По думите му покойният президент Трайковски вярваше, че народите на Балканите могат да живеят в мир, разбирателство и взаимопомощ. Воден от тази вяра, той пътуваше за срещата в Мостар и по този път го застигна смъртта, каза президентът. Той изтъкна, че с македонския си колега винаги заедно са отстоявали европейското и евроатлантическото бъдеще на Балканите.

Правителството на Република България с прискърбие научи трагичната вест за самолетната катастрофа, при която загина президентът на Република Македония Борис Трайковски и придружаващата го делегация, се казва в изявление на кабинета.

"Президентът Трайковски бе известен като енергичен и неуморим държавен ръководител начело на Република Македония в трудните години на прехода и бе познат като държавник и политик, с личността на когото се свързват надеждите на обществеността на страната за мир и стабилност, междуетническа толерантност, демократични реформи и евроатлантическа интеграция", се казва още в изявлението на кабинета.

Министър-председателят Симеон Сакскобургогтски, който участва във форума в Мостар, изпрати съболезнователна телеграма до колегата си Бранко Цървенковски.

Парламентарният съюз на ОДС е изпратил съболезнователни телеграми до председателя на Събранието на Република Македония Любчо Йордановски и до председателя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод трагичния инцидент.

Със смъртта на Борис Трайковски демократичната общност на Македония, а и на целия Балкански регион, загуби добър приятел, пише в телеграмите. Той беше истински демократ, човек, допринесъл за стабилността и мира, отбелязват от ОДС. Скърбим искрено заедно с вас, заявяват от ОДС.

С болка научихме за трагичната гибел на многоуважавания президент Борис Трайковски, пише в телеграмата си до Йордановски на лидерът на СДС Надежда Михайлова. Тя посочва, че президентът Трайковски е бил изключително ефикасен политик и имаше ясна визия за бъдещето на своята родина и на целия регион - членство в Европейския съюз и НАТО. Борис Трайковски работеше с цялото си сърце за тази кауза. Той загина преди да я види осъществена, но неговите последователи, уверена съм, ще доведат до успешен край тази благородна мисия, пише Михайлова.

Бившият президент Петър Стоянов също изрази съболезнования. "Запазвам за Борис Трайковски най-топлите си чувства - като към голям приятел. Не мога да повярвам. Пред очите ми сякаш е неизтощимото желание на Борис Трайковски да решава проблемите на своята страна с обезоръжаващата усмивка на човек, който няма задни мисли. На неговите държавнически умения, на неговата откритост и почтеност се дължат много от успехите на Македония в последните години", посочва Стоянов.

Лошото започна да ни обикаля - Югославия, Македония - дано да имаме силата и волята да не допуснем такива неща у нас, коментира кметът на София Стефан Софиянски. Той подчерта, че изказва лично човешко притеснение и няма предвид, че смъртта на Трайковски е причинена от терористичен акт. Македония губи много и всички ние на Балканите губим, когато един такъв човек си отива, смята Софиянски.

В телеграма до посланика на Република Македония у нас Любиша Георгиевски депутатите от ПГ на НДСВ отбелязват приноса са Борис Трайковски за решаването на проблемите на своята страна в особено тежки за нея дни. "Борис Трайковски изигра решаваща роля за постигане на Охридското мирно споразумение и съхраняване на спокойствието и стабилността в региона. Ще го запомним като истински демократ и добър приятел на България", се казва в телеграмата.

Трайковски беше лидер с голям международен авторитет и талант да гради мостове на доверие и приятелство между народите, отбелязват в съболезнователната си телеграма от ДПС. Посочва се, че в лицето на Борис Трайковски македонският народ и цялата демократична общественост изгубиха политика, успял да надникне в нашето общо бъдеще.

Споделяне

Още от България