България склонна да приеме елементи от ПРО на своя територия

България склонна да приеме елементи от ПРО на своя територия

България ще поиска от НАТО ускоряване на диалога за противоракетната отбрана (ПРО) в алианса. Военният министър Аню Ангелов съобщи в събота, че по време на посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България на 20 май въпросът ще бъде обсъден.

Ангелов обяви известната до момента българска позиция, че страната ни ще поиска да попадне под противоракетния щит. Той каза, че досега не са започнали разговори по техническите параметри и не посочи конкретно дали на територията на България ще бъдат разположени елементи от противоракетната отбрана. Ангелов обаче каза, че сме готови да дискутираме този въпрос.

“Когато преминат на техническа основа разговорите във връзка с колективната противоракетна отбрана, ще имаме възможност да обсъждаме и конкретни идеи за разполагане или неразполагане на определени способности на наша територия, както и  какви средства, какви елементи, къде да се разположат от гледна точка на най ефективната защита от такива балистични ракети“, каза Ангелов.

В началото на април след среща с американския президент Барак Обама премиерът Бойко Борисов заяви, че България трябва да бъде активната страна по отношение на ПРО, но въпросът не е поставян официално.

Ангелов  посочи, че е нищожно малка възможността за локален конфликт, че България е заобиколена от съюзнически страни и е крайно време това да бъде отчетено от нашата военна и цивилна експертиза. Има обаче риск, който се е превърнал в реална заплаха. По думите на министъра това е “възможността за нанасяне на удари по стратегически обекти и по критична инфраструктура на страната с балистични ракети с малък и среден радиус на действие от страни в отдалечени региони, но разполагащи със средства за тяхната доставка до наши територии".

От тази гледна точка Ангелов ще поиска “интензифициране“ на диалога за ПРО в НАТО.

Като фактор, който оказва влияние върху разполагането на ПРО, министърът на отбраната добави и географския, т.е. откъде идва опасността и следователно къде ще бъде най-благоприятно за разполагане на съответните елементи, за да бъдат прихванати чуждите ракети.

Министърът каза, че ще запознае Андерс Фог Расмусен с това какво прави българската армия, за да отговори адекватно на новите предизвикателства и със стратегията на въоръжените ни сили. Ще бъдат представени вижданията на страната ни за концепцията на НАТО. Ще бъдат обсъдени и реалните заплахи, които стоят пред България, като министърът ще настоява нито една държава член на НАТО да не бъде изключвана от колективните способности на алианса.

Аню Ангелов заяви, че модернизацията на българската армия няма алтернатива, но тя трябва да обхване всички области, а не само техническите. Той съобщи, че извършваният преглед включва 10 сценария за най-вероятните задачи, които въоръжените сили трябва да изпълняват както в мирно време, така и във военно.

Споделяне

Още по темата

Още от България