България склонна да смени валутата за износ на ток за Турция

България е склонна да преговаря за промяна на валутата, в която е договорена цената на българския ток, изнасян за Турция. Това стана ясно от отговорите на енергийния министър Милко Ковачев на журналистическите въпроси, свързани с предстоящите преговори в Анкара за проблемите по междуправителственото споразумение ток срещу инфраструктура.

За първи път Ковачев днес съобщи, че от края на 2001 г. разплащанията между България и Турция по доставките на ток са в евро, а не в долари, както бе договорено при сключването на споразумението преди 4 години. Досега се знаеше, че НЕК получава по 3.6 цента на киловатчас. Явно поскъпването на еврото с около 20% спрямо щатската валута през последните няколко месеца е направила финансовата страна от договора неизгодна за Анкара. От думите на Ковачев се разбра още, че българската страна е склонна да търси компромис в това отношение на предстоящите преговори в края на месеца.

Ковачев повтори тезата си, че предлаганата от България цена е конкурентна, имайки пред вид, че НЕК гарантира доставка във всеки един момент. Той припомни, че е имало случаи, в които е доставяно и много над предварително заявеното количество. По думите му, Турция има необходимост от внос на ток от България.

Според него основа за разговорите ще бъде междуправителственото споразумение, което трябва да се спазва и от двете страни. Ковачев не изключи възможността за замяна на сегашните инфраструктурни проекти с други, но за това трябвало да се постигне съгласие. Българското правителство било готово с алтернативи.

Ковачев заяви, че две трети от парите, получени от износа на ток за Турция, отиват в бюджета под формата на данъци и дивидент. Останалата една трета оставала в НЕК и тя била вложена в проектите, договорени с южната ни съседка.

Става дума за инвестицията в електропровод за Турция на стойност 55 млн.щ.долара и вложените 21 млн.щ.долара в подготвителни работи за каскадата Горна Арда. Министърът каза, че България е изпълнила и ангажимента си за създаване на смесено дружество за изграждането на хидроенергийното съоръжение.

Вероятно това ще бъде позицията, която ще представят Ковачев и регионалният министър Церовски в Анкара.

В същото време министерството на енергетиката съобщи, че турската електрическа компания ТЕТАШ не е поставила изисквания за промени в условията на търговския договор за внос на български ток, по време на днешната среща в Анкара между изпълнителните директори на НЕК и на ТЕТАШ. На срещата било констатирано, че двете страни изпълняват коректно задълженията си по търговския договор за доставки на ток. Турската страна е заявила интерес за продължаване на изпълнението на договора, а конкретните решения по изпълнението на инфраструктурната част от междуправителственото споразумение ще бъдат решавани на срещата на министерско ниво в края на месеца.

Разминаването, което се получава между официалното прессъобщение и обясненията на Ковачев, най-вероятно се дължи на това, че турската компания може да спре вноса на електричество за 6 месеца, без да плаща неустойки. Затова и Анкара, която едностранно прекрати доставките на ток в средата на април, разполага с период от време, в който да се опита да договори по-благоприятни за нея условия. След изтичането на този срок вече започва зимния сезон, през който Турция ще има по-голяма необходимост от електричество.

Причината за сегашното турско решение е най-вече спада на потреблението на електроенергия, причинено от икономическата криза в южната ни съседка. Друг проблем за Анкара е и това, че през последните няколко години са завършени инвестиции в енергийни мощности, които ако не работят и не продават ток, няма да имат приходи за изплащането на кредитите за тяхното построяване. При това положение Турция има изгода да плаща по-високата цена на енергията от тези централи, отколкото да внася по-евтин ток от България.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?