България – "следващият евротарикат"

България – "следващият евротарикат"

В статия, озаглавена "Следващият евротарикат", германския вестник "Зюддойче цайтунг", пише за финансовата политика на България и отказа ѝ засега да се присъедини към еврозоната.

Кошмарът е в непосредствено съседство, се казва в началото на статията, в която българският премиер е цитиран с думите "България не бива да допуска в никакъв случай гръцкия сценарий".

Бедната страна не иска да се плъзне по нанадолнището. Така се случи със съседна Гърция, която се бори мъчително за финансовото си оцеляване.

Това явно е причината, поради която в петък премиерът и неговият финансов министър алармираха - България има много по-голям бюджетен дефицит от познатия досега. Ето защо правителството се е отказало от надеждите си за скорошно включване на страната му в еврозоната, обобщава "Зюддойче цайтунг", цитиран от радио Дойче веле.

Посочва се, че решението било изненадващо, защото досега по отношение на фискалната си политика страната е била давана за пример в Европейския съюз, също както Естония. Припомня се също, че само допреди две години бившото правителство обявило бюджетни излишъци, а преди година бюджетният дефицит бил много по-малък от 3-процентната бариера за членство в еврозоната.

"Зюддойче цайтунг" обяснява на читателите си, че новото правителство било открило по собствените му описания капан, поставен от предшествениците му чрез 150 договора за неизплатени суми от над 1 милиард евро. Вестникът цитира българския финансов министър, според когото по този начин бюджетният дефицит скачал от 1.9 на 3.7 процента.

"Зюддойче цайтунг" цитира отново българския премиер с думите: "Без да иска, нашето правителство стана част от лъжите, разказвани от предшествениците ни пред европейските институции в Брюксел."

България имаше намерение да поиска включване в чакалнята на еврозоната през лятото и се надяваше, че ще въведе еврото през 2013 г., се казва в статията на "Зюддойче цайтунг", която завършва с признанието на Борисов: "Ние се отказваме от това, защото не изпълняваме критериите."

От Европейската комисия обаче отрекоха ЕК да имат информация за проблем с бюджетния дефицит на България, предаде БНР, като се позова на говорител на комисаря по валутно-икономическите въпроси Оли Рен.

Запитан, дали ЕК е уведомена, че България има скрит бюджетен дефицит за 2009 г., значително по-голям от представения на европейските институции, той даде еднозначен отрицателен отговор. После уточни, че в ЕК за момента нямат официална информация от българските власти за съществуването на подобен проблем. Това е едната причина засега Комисията да се въздържа от коментар.

Другата причина е, че до 1 април тази година всички страничленки трябваше да представят в статистическата служба на ЕС - Евростат, данните за дълга и дефицита си през 2009 г. На 21 април се очаква Евростат да оповести тези данни и оценката си за тях и от ЕК предпочитат да изчакат тази дата. Представител на ЕК каза, че отговорът на въпроса дали на 1 април България е подала реалните данни за увеличения дефицит, трябва да бъде даден в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?