България спешно се нуждае прозрачност в обществените поръчки

България спешно се нуждае прозрачност в обществените поръчки

Германските фирми имат желание да участват в търгове в България, но съществуват сериозни проблеми заради непрозрачността при възлагането на обществените поръчки. Непрозрачни са и вземаните решения на кой изпълнител ще се възложат в крайна сметка начинанията. Това заявява Мартин Гросман, директор за Югоизточна и Централна Европа в баварското министерство на икономиката, пред радио Дойче веле.

"Нашите впечатления са, че в България не се избира най-добрата оферта от икономическа гледна точка, а печелят предложения, в които се дават най-ниските цени за изграждане на обектите", посочва Гросман.

Темата за последиците от подобен избор обсъдихме с министър Трайчо Трайков по време на проведения наскоро Ден на българската икономика в Мюнхен, допълва той.

"Тъй като в България се предпочита най-евтината оферта, се оказва, че германски фирми не печелят поръчките. Те отиват в ръцете предимно на турски и китайски предприемачи. В крайна сметка се жертва качеството и накрая излиза необходимостта от допълнителни подобрения. И когато се тегли чертата, става ясно, че разходите на българската държава са набъбнали несъизмеримо в сравнение с цената на изпълнение, което на пръв поглед излиза по-скъпо, но гарантира договорените качество и срокове за завършване", казва Мартин Гросман.

Мнението на баварското министерство на икономиката е, че България спешно се нуждае от въвеждането на прозрачност в процедурите по възлагането на обществените поръчки, както и на ясни критерии, по които ще се избират фирмите изпълнители.

Баварската икономика като цяло и отделните предприятия в нея се интересуват от дейности по проекти в България. По време на неотдавнашната си визита в Мюнхен Бойко Борисов и колегите му министри потърсиха информация за вкарване на ноу-хау от Бавария при изграждането на българската транспортна и енергийна инфраструктура. Многократно ни бе заявено, че за целта Европейският съюз е отпуснал на България 14 милиарда евро до 2013 г., припомни директорът за Югоизточна и Централна Европа в баварското министерство на икономиката.

Заради критики от ЕС и други западни партньори, през последните години нормативната база и организацията на обществените поръчки са в процес на непрекъсната преработка. След последните критични забележки в летния мониторингов доклад на ЕК, на 20 юли т.г. премиерът Бойко Борисов даде срок от три месеца, за да се приеме изцяло нов Закон за обществените поръчки и нареди щатът на ресорната агенция да се увеличи с 20 души.

Въпреки че трите месеца минаха, проектът на новия закон още не е обявен официално.

"Имаме напредък, работата по новия закон е в напреднала фаза, две експертни групи се занимават паралелно с текстовете", коментира пред Mediapool от Брюксел министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

В поздравителната си реч по време официалното откриване на форума "Икономически ден на България в Индустриално-търговската камара Мюнхен”, който се проведе на 20 октомври, Бойко Борисов заяви, че България е изгодно място за инвестиции заради добрия бизнес климат, фискална стабилност и предвидимост.

Той каза, че към момента над 1 500 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България, като техните инвестиции у нас са близо 1.5 млрд. евро. Сред тях са както международно опериращи енергийни и технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката

Запитан дали германският концерн "Сименс" се готви да влезе като стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", Мартин Гросман отговаря, че той няма информация по въпроса. "За повече информация явно трябва да се обърнете към българския
премиер. Той със сигурност знае повече от мен", казва Гросман пред радио Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България