България спира износа на ток

Това ще продължи до стабилизиране на разклатената в студа система

България спира износа на ток

България спира износа на електроенергия от 1 часа на 13 януари, заради пиковото потребление на електроенергия в студа, съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда. Транзитът на ток през територията на с8траната обаче се запазва.

Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище, посочват от ведомството. Експорт на електроенергия няма да има до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система, допълва се в съобщението.

Във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че е надминат 20-годишен рекорд в потреблението на електроенергия, че Гърция спира износа си от 1 часа на 11 януари за две денонощия и това се очаква да направят и други съседни държави, но България ще продължи да спазва договорите си за износ като се следи отблизо ситуацията с доставките на ток в страната.

Пред и ден директорът на "Електроенергийния системен оператор" Иван Йотов допълни, че износът на тока ще бъде спрян при повишаване на аварийността по преносната мрежа и продължаващи проблеми със задействането на резервните мощности за производство на ток.

От съобщението на министерството в сряда става ясно, че страната ни продължава да има проблем с производствените мощности. Преди ден министър Петкова обяви, че студеният резерв на две от топлоелектроцентралите на Христо Ковачки – в Русе и Бобов дол, не може да се активира заради замръзнали въглища.

Заради голямото потребление на електроенергия бяха ограничени и квотите на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" за продажба на борсата за ток, което доведе до напрежение сред търговците. Петкова обеща след като мине кризата с енергийните доставки двете централи да предоставят по-големи количества на борсата

По около 2 милиона лева са губили търговците на ток  през последните няколко дни заради рязко свитото предлагане на количества ток на борсата, коментира пред БНР председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев.

Преди два дни борсата затвори при цени от 246 лева за мегаватчас, които са 2 пъти по-високи от обичайните за сезона и близо 4 пъти над средните. Дори на следващ етап двете държавни енергийни дружества да подават по-големи количества, загубите на търговците няма да се компенсират, смята Георгиев.

"Това, че в някой период ще се предостави малко повече енергия, отколкото е необходима всъщност, няма как да компенсира загубите, които са настъпили от ситуацията сега. Нужда от електроенергия има сега и сега трябва да бъде налична", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?