Според македонски експерти

България спира Македония за ЕС, за да "придобие важност"

"Сегашната власт в София търси подкрепа от Гърция"

Паметник на цар Самуил, сн. БГНЕС

Македонски експерти смятат, че българският отказ за подкрепа на евроатлантическата интеграция на Македония се дължи на желанието на София да изчисти имиджа си в Европа или на предстоящите парламентарни избори. Македонският вестник "Дневник" е събрал мненията на проф. Стево Пендаровски и бившия посланик в България Георги Спасов, които са цитирани и от БТА. Българските евродепутати Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Ивайло Калфин (БПС/ПЕС) пък влизат в задочен спор, като бившият външен министър остро критикува официалната българска политика към Македония.

България търси легитимност в Европа

"България иска да получи международна видимост и легитимност, защото имиджът ѝ в Европа е негативен. Или да погледнем така - чуваме как ЕС казва, че "ако Сърбия стане член на съюза, ще бъде лидер в региона" или "ако Гърция реши спора с Македония, ще бъде лидер в региона". България никога не е била споменавана като "добър пример" за нещо. Затова политиката им сега е подтикната от необходимостта да направят нещо, за да придобият важност", смята професор Стево Пендаровски, цитиран от македонския вестник "Дневник".

Според него македонско-българските проблеми не са нерешими, нито сложни, какъвто е например спорът между Словения и Хърватия за границата. Затова той не вижда причина за българска блокада в междудържавните въпроси.

Бившият посланик в България Георги Спасов пък е на мнение, че причините не са в пазаренето с ЕС, а в предизборната ситуация в България.

"Във време, когато беше повече от ясно, че Македония няма да получи дата за преговори, може би сегашното българско ръководство сметна, че е по-добре да се сближи повече с Гърция и да превърне тази си подкрепа за гръцката позиция в подкрепа от страна на Гърция или от гръцки бизнесмени за сегашната власт в България на следващите избори", смята Спасов.

ГЕРБ: Македония не поддържа добросъседските отношения, но сме оптимисти

Българският евродепутат Андрей Ковачев отрича пред скопския вестник "Дневник" София да иска да покаже сила в ЕС, давайки подкрепа за гръцкото вето.

"Не знам откъде се прави такъв извод. България не е налагала вето на Македония. Факт е, че решенията на Европейския съвет са приети единодушно от всички страни членки на ЕС. Ако е вето, тогава то е от всичките 27 страни членки на ЕС", казва Ковачев.

Той посочва, че България би искала да има отлични отношения с Македония и посочи като пример отношенията между Гърция и Кипър или Румъния и Молдова.

"Европейската интеграция успя да сдобри бившите противници като Франция и Германия, убеден съм, че европейската интеграция ще успее да превъзмогне и неразбирателствата между нас, същестуващи поради стереотипите. Вие, журналистите от двете страни на границата, сте ключовите играчи в този процес", казва евродепутатът.

Той подчертава, че вместо да ни свързва, историята ни дели и повтаря позицията, че Македония е тази, която не поддържа добросъседските отношения.

"Строят се паметници, правят се изложби и филми, историята се интерпретира в учебниците, както се правеше по времето на комунизма", казва Ковачев.

Калфин с остра критика към политиката на правителството към Скопие

Бившият външен министър и сегашен евродепутат Ивайло Калфин обаче е на мнение, че правителството на ГЕРБ и президентът променят стратегическите цели на България в името на съмнителни текущи ползи.

"Българската позиция дава повод на правителствени и други кръгове в Скопие да развият силна антибългарска кампания. Този път те ще потърсят широка обществена подкрепа със сервирания им от българските власти аргумент – България пречи на македонския път към Европа. Каквото и да обясняваме, това остава и ще доведе до масовизиране и засилване на антибългарските настроения. Република Македония ще се ориентира безусловно към тясно сътрудничество с единствения съсед, с когото няма проблеми – Сърбия”, коментира Калфин, цитиран от електронното издание Инпрес и телевизия Сител.

Според него позицията на България е неразбираема за европейските партньори.

"Песента, която се пее от правителство и президент, че решението да не се даде дата за преговори е на целия ЕС, е спекулация. Всички добре знаят, че досега основният проблем се казваше Гърция, сега атинските политици се радват, че не са сами. Попитайте произволен европейски политик, който следи отблизо нашия регион, какви са проблемите на България с Република Македония, които водят до блокиране на преговорите с ЕС и ще получите пренебрежителния отговор за някакви балкански отношения за уреждане. Не че няма какво да се каже, но България не е формулирала на разбираем за ЕС език за какво става въпрос", посочва Калфин.

Освен това той е на мнение, че с тази позиция България е загубила възможността да е лидер и говорител на ЕС в региона.

Очаква се тласък в инициативите за добросъседство

През януари се очаква да се внесе динамика в инициативите за добросъседство между София и Скопие, договорени с писмата, които си размениха външните министри на двете страни.

След 7 януари трябва да се разгледа планът за действие на съвместните работни групи, съобщават от македонското МвнР, цитирани от в. "Дневник". Засега не е известно ще има ли среща на по-високо равнище между двете страни.

След като правителството на Борисов в първите си три години продължи подкрепата към македонската евроинтеграция, в края на мандата му България се нареди сред страните, които не подкрепиха Македония за даването на дата за начало на преговори с ЕС.

Българското правителство постави официално три условия, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Става въпрос за подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани