България спира продажбата на паспорти след критики от ЕС

Гражданство ще се дава срещу научен български език и работа в страната

България спира продажбата на паспорти след критики от ЕС

България ще премахне възможността за купуване на гражданство от чужденци, става ясно от лансирани във вторник промени в Закона за българското гражданство, чийто автор е Министерството на правосъдието. Новината изтече часове, след като се разбра, че Европейската комисия е недоволна от лошите практики с продажбата на гражданство в България и други страни в съюза.

Сега чужденци могат да получат наш паспорт, ако вложат един милион лева в българско търговско дружество, което осъществява приоритетен за държавата проект. Другият вариант е да са пребивавали една година законно на българска територия и да са направили инвестиция от два милиона лева. Кандидатите за паспорти подлежат на задължителна проверка от ДАНС и МВР, но явно службите не са успели да убедят Брюксел, че си вършат добре работата.

Преди ден "Ройтерс" съобщи, че в доклад на ЕК се описват "опасни схеми" за купуване на гражданство и право на пребиваване в три страни от ЕС. Чрез схемите се избягват необходимите проверки за произхода на имуществото на чужденците. Това прави възможно подпомагане на престъпни групи на територията на ЕС, води до повишен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци, се посочва в доклад на ЕК.

Малта, Кипър и България са единствените членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Според доклада на ЕК тези държави не правят достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Общо двадесет държави продават разрешителни за пребиваване на чужди инвеститори. Разрешенията за получаване на пребиваване се продават за 15 000 евро в Хърватия, но сумата достига 5 милиона евро в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана от ЕК, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там. Това създава риск от пране на пари, смята ЕК. Еврокомисията ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят рисковете от тези схеми.

Реакцията на София

Правосъдното министерство съобщава, че промените в закона ще премахнат възможността за купуване на гражданство, но не и правото на пребиваване на чужденци срещу направени инвестиции в страната. Министерството на правосъдието работи по темата една година преди да излезе с това предложение.

Данните от 2013 година насам показват, че продажбата на гражданството не е постигнала целта си за увеличаване на реалните чуждестранни инвестиции.

"В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В някои случаи е установено, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини", обявява правосъдното министерство.

Картината в ЕС

За последните десет години държавите от ЕС са генерирали около 25 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции от продажбата на най-малко 6 хил. паспорта и близо 100 хил. разрешителни за пребиваване. Това стана ясно от общ доклад на международните правозащитни организации "Глобал уитнес" и "Трансперанси интернешънъл", публикуван през октомври миналата година. Тези инвестиции носят значителен риск от внос на престъпност.

"Ако имате много пари, които сте придобили по съмнителен начин, осигуряването на нов дом далеч от мястото, откъдето сте крали, не е просто привлекателно, то е разумно", коментира при представянето на доклада Наоми Хъртс от "Глобал уитнес". По думите ѝ проверките на хората, които са си купили гражданство или разрешително за пребиваване, не са задоволителни и излагат някои страни на рискове от корупция и пране на пари. Близо четири месеца по-късно до същия извод достигна и Европейската комисия.

Данните на "Глобал уитнес" показват, че годишно България получава приходи от 25 милиона евро от продажба на гражданство и право на пребиваване на чужденци. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

В ЕС най-много печелят от схемата Испания, Кипър, Португалия и Великобритания, като те получават годишно съответно 976 милиона, 914 милиона, 670 милиона и 498 милиона евро.

Чрез продажба на гражданство Кипър е спечелил 4.8 милиарда евро за последните пет години. Малта печели около 718 милиона евро в преки чуждестранни инвестиции от 2014 г. Малта дава гражданство дори на кандидати с криминални досиета, които биват смятани за приемливи "при извънредни обстоятелства". Кипър и Малта са привлекателни, защото са държави с много либерални данъчни системи.

Паспорт срещу научен български език и работа в страната

Промените в Закона за българското гражданство целят да поправят и други сериозни дефицити в процедурите по натурализация на основание български произход. Първата голяма промяна е въвеждането на задължителни изпити за владеене на български език за кандидатите за паспорти. В момента такива изпити полагат само чужденците, които искат паспорти на основание пребиваване в страната или направена инвестиция. От изпит са освободени хората, които претендират, че имат български корени.

Втората голяма промяна е, че паспорт ще се дава само на хора, които имат работа и доход в България. Причината е прозаична. Само през миналата година близо 15 000 чужденци са получили български паспорт, но огромна част от тях са го използвали, за да отидат да работят в Западна Европа. Така България реално не печели нищо от предоставяне на гражданството. Само преди ден критики заради това отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тези промени вероятно ще срещнат съпротивата на вицепремиера Красимир Каракачанов и ВМРО. Партията от години настоява за пълна либерализация на предоставянето на гражданство на основание произход.

През есента избухна огромен корупционен скандал в Държавната агенция за българите в чужбина, която е под контрола на ВМРО. Арестувани бяха шефът на ДАБЧ Петър Харампиев и главният секретар Красимир Томов за корупция при предоставяне на удостоверенията за български произход. С този документ реално започва процедурата по натурализация на чужденците, които твърдят, че имат български корени. Гражданство се предоставя окончателно с указ от вицепрезидент, а основните проверки се извършават от Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?