България спира птичия износ за ЕС

България спира птичия износ за ЕС

Временно се забранява износът на живи птици и птичи продукти, които не  са претърпели термична преработка, гарантираща унищожаването на причинители на заболяването Нюкясълска болест. Това гласи заповед на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев, оповестена в четвъртък от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. Та се отнася и за разплодни яйца и е за страните-членки на Европейския съюз.

Марката се взема от България превантивно, обясни преди заседанието на кабинета министъръ на земеделието и горите Нихат Кабил. Тя ще важи до вземане на решение от ЕК за регионализация на откритото миналата седмица в с. Слънчоглед, община Джебел, област Кърджали огнище на Нюкясълска болест, където заразата протече комбинирано с вирус на птичия грип, чийто щам по данни на българската национална референтна лаборатория е нископатогенен, но предстои изследването му във Великобритания.

Решението за регионализация на огнището и съответно свеждането на ограничението за износ само до птичите продукти от Кърджалийско ще се вземе на 15 август, когато ще заседава Генерална дирекция САНКО в Брюксел. Временната забрана се налага, за да бъде напълно спазена процедурата за регионализация на Кърджалийска област, обясни Кабил.

Той каза, че е провел разговори с птицевъди и е получил техните уверения, че временната забрана за реализация на продукцията им на европейския пазар няма да им нанесе щети.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?