По сценария "излизане на улицата и среща с премиера"

България спира ратификацията на АСТА заради "намеци и съмнения"

София обаче не се оттегля от документа, а ще чака обща европейска позиция

Снимка: БГНЕС

Правителството спира процеса на ратификация на споразумението за борба с фалшификациите  АСТА, но на този етап не се отказва от документа. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи на пресконференция във вторник, че ще внесе на заседанието на Министерския съвет в сряда проекторешение за замразяване на одобрението на документа от парламента.

 

Трайков обаче не обясни кои са конкретните текстове, заради които България решава да замрази участието си в споразумението. Според него е станало ясно, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателство срещу свободата.

 

"Казвам съмнения, а не възможности, защото дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде приет от обществото. Дори намеците, че един подобен международен документ може да се окаже трамплин за полицейщина, вредят на България, вредят на доброто ни име, на гражданското общество и дават лоша оценка за политическата система у нас", заяви министър Трайчо Трайков, който по-рано защити споразумението и обяви, че то не нарушава човешките права.

 

"Да съм чел по-добре"

 

Трайков посочи, че съботните протести срещу споразумението не са основната причина България да се откаже от него. Трайков заяви още, че въпросът за българското участие е бил подценен и пое вината за създалото се напрежение.

 

"За всички сега е по-удобна позата на обвинители, забравили предишното си битие, които сега тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права", добави министърът. Не очаквам никой да поеме вината за АКТА, затова сега аз заявявам, че поемам вината. Задължението и отговорността за актовете, които излизат от министерството към Министерския съвет, е на министъра. Приемаме, че вината е моя, тя не е на експертите. Да съм чел по-добре.", каза Трайков.

 

Tой коментира, че е песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи, се опитва да защити "една индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера".

 

"Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права", каза още Трайков.

 

След среща при премиера...

 

От думите му стана ясно още, че замразяването на документа е станало по "познатия сценарий" след демонстриране на несъгласие по улиците и след среща с премиера.  

 

"Премиерът показа диалогичност като прие още в началото представители на протестиращите и стана инициатор на настоящите ни действия", каза Трайков.

 

В същото време обаче той посочи, че трябва да е ясно, че "част от политиката в България трябва да е и носенето на отговорност".


"Сигурен съм, че ако Министерски съвет приеме това предложение, премиерът Борисов ще има волята и самочувствието да защити в Брюксел автентичната българска позиция", каза Трайчо Трайков.

 

Споразумението AСTA бе подписано през януари т.г. в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Тогава подписи под документа не сложиха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. Процедурата предвижда споразумението първо да бъде ратифицирано от Европейския парламент, а след това и от Народното събрание.

 

В събота около 5000 души протестираха в София и десетки хиляди в цяла Европа срещу споразумението.

 

Германия, Латвия, Полша, Чехия и Словакия вече замразиха дейностите около документа, за което сериозна роля изиграха многохилядните демонстрации. Преди ден пък известната хакерска групировка "Анонимните" заплаши българското правителство и поиска да се откаже от договора.

 

"Полша и Чехия вече са на една стъпка пред нас. Те започнаха ратификационна процедура и я спряха. Германия пък упълномощи посланика си да подпише и после промени посоката си към решението да не се подписва. Има отсъствие на единомислие по темата в различните държави, а радикалното преобръщане на позициите по този документ АСТА стана в последните няколко седмици", припомни Трайков.

 

Историята на АСТА

 

От Министерството на икономиката и енергетиката във вторник припомниха историята на споразумението, хвърляйки сянка и към миналия кабинет.

 

Процесът за създаване на споразумението е започнал по предложение на Япония през 2006 г. На 23 октомври 2007 г. Европейската комисия е разпространила проект на мандат за преговори, който е трябвало да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз.

 

На 30 ноември 2007 г. министерството на икономиката се обръща към министерството на културата за становище, защото са водещо ведомство по отношение на закрилата на интелектуалната и индустриална собственост към Съвета по европейските въпроси в България.

 

В края на февруари 2008 г. от министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия. На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори.

 

На 14 април 2008 г. решението за одобряване на мандата за Европейската комисия е прието формално от Съвета на Европейския съюз, с участието на български министър. Това е земеделският министър Нихат Кабил.

 

През юни 2008 г. Европейският съюз официално се включва в преговорите по АСТА.

 

По принцип от юни 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори, припомни Трайков.

 

В хода на обсъжданията разпоредбите на АСТА са разглеждани и съгласувани по отделните глави и от министерството на културата, и от министерството на правосъдието, и от Патентно ведомство, и от МИЕТ.

 

Текстът е парафиран на 25 ноември 2010 г. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?