България сред 7-те преференциални партньори на САЩ за Ирак

България е сред списъка на преференциалните партньори на САЩ за Ирак, който включва 6 - 7 държави. Това показва, че шансовете на българските фирми да участват в следвоенното възстановяване на Ирак са добри, заяви днес заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев в предаването "Бизнесът" на bTV.

Възможностите за България да участва в икономическото възстановяване на Ирак, както и в доставки за американската армия, докато траят военните действия, бяха представени от американския посланик Джеймс Пардю на среща с вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев преди няколко дни.

Днес и британският посланик Йън Сутар заяви, че България има възможност да се включи в следвоенното възстановяване на Ирак. "Смятам, че опитът, натрупан в България, ще бъде приложим в следвоенното възстановяване на Ирак, очаквам такава роля на България.", каза посланик Сутар в предаването "В десетката" на bTV.

Той акцентира върху както върху икономическия, така и върху политическия аспект на следвоенното възстановяване на страната и ролята на България. Йън Сутар изтъкна опита, който много български граждани и фирми имат в Ирак и който могат да приложат във възстановяването на страната след приключване на военните действия. От друга страна, английският посланик подчерта и че България, както и другите страни от Централна и Източна Европа, могат да предложат и своя все още пресен опит за прехода от тоталитарен режим към действаща парламентарна демокрация.

Зам.министърът на икономиката Милен Керемедчиев заяви, че през идната седмица ще бъдат уточнени и обявени критериите за фирмите, желаещи да участват във възстановяването на Ирак. Критериите са съобразени с американските изисквания към поддоставчиците и ще бъдат предоставени на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата, на Съюза на работодателите, на организацията на чуждестранните инвеститори БИБА.

Ако някоя фирма не членува в тези организации, може да се обърне към агенцията за насърчаване на търговията и да кандидатства в конкурса за подизпълнител на американска фирма, каза Керемедчиев.

Правителството разчита на тези работодателски организации да предоставят обратна информация за българските фирми, отговарящи на критериите, а агенцията за насърчаване на търговията ще представи обобщения списък на американската страна.

Част от първоначалните критерии, които ще се уточняват и със самите фирми, са те да бъдат регистрирани съгласно нашето законодателство, да осъществяват дейност в областта на заявения интерес минимум три години, към момента на подаване на документи да не се намират в ликвидация, да нямат неизплатени задължения и други такива условия.

Сферите с възможности за наше участие, предоставени от американска страна до момента, са изграждане на пристанища, летища, на инфраструктура, телекомуникации, здравеопазване, образование.

Другата седмица започват разговори с браншовите организации - фармацевтика, хранително-вкусова промишленост, отбранителна промишленост, строителство.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев обаче разкритикува скоростта, с която правителството подготвя възможното българско участие във възстановителните дейности след войната. Според Данев, досега вече трябваше да има правителствена програма, тъй като войната в Ирак не само е била предизвесетена още преди няколко месеца, но се е знаело и за разработените американски планове за възстановяване на Ирак.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?