България сред десетте най-развиващи се страни в света

България е една от десетте най-добре развиващи се страни в света, сочи доклад на Световната банка, представен в сряда пред журналисти. Сред успешните реформатори са също Египет, Хърватия, Гана, Македония и Грузия, съобщи Симеон Дянков, мениджър на проекта "Правене на бизнес 2008" на Световната банка.

Класирани са 178 икономики според леснотата за правене на бизнес, измерена по 10 показателя, свързани с регулирането на бизнеса. От следващата година в класацията ще бъдат прибавени още два фактора, инфраструктурата и прозрачността при правене на сделки.

България е най-успешен реформатор в плащането на данъците, допълни Дянков. Като позитивна реформа Световната банка отчита намаляването на общата данъчна тежест с 5,7 процента за социално осигуряване и еднократния данък за корпоративни разходи. Намалял е и броят на данъчните плащания, сочи докладът. Позицията на България през 2005-2006 г. според същото изследване е била на 35-то място, докато сега сме на 17-то.

По получаване на разрешения обаче България е на 103-то място. По наемане на работна ръка  - на 57-мо, регистриране на имоти - 62 позиция, получаване на кредити - 13-то място, защита на инвеститорите - 33 място, плащане на данъци - 88, външна търговия - 89, принудително изпълнение на договорите  - 90 място.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?