Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България сред лидерите по лоши кредити в Централна и Източна Европа

1 коментар

България е сред държавите с най-висок дял на необслужваните кредити в региона на Централна и Източна Европа, сочи анализ на "Делойт", чийто данни са за края на 2016 г.

Делът на необслужваните кредити у нас е бил 15.1% в бизнес сегмента и 10% в търговията на дребно, тоест средно 13.3% по данни за четвъртото тримесечие на 2016 г. Това поставя България на четвърта позиция сред 14 държави, които са включени в проучването. По-високо ниво на лошите заеми имат само Украйна (30.5%), Сърбия (17%) и Хърватия (13.6%).

Най-ниско е нивото на лошите заеми в Естония (0.9%), Литва (3.7%) и Чехия (4%).

Въпреки запазването на сравнително високите нива на проблемните кредити в България, тенденцията в последните две години е към чувствителен спад.

"Както потребителските, така и корпоративните обеми от необслужвани кредити значително намаляват – съответно с 21.4% и 13.6%, като резултат от изчистването на счетоводните баланси от необслужваните кредити и отписването на напълно обезценени експозиции", посочва в доклада си "Делойт".

Според Гавин Хил, съдружник Финансово консултиране в компанията, основен двигател за този спад са били няколко големи сделки, реализирани през 2016 г. и 2017 г.

"Двете основни завършени сделки с портфейли от необслужвани кредити през 2016 г. в България са свързани с Пощенска банка и Националната банка на Гърция. Първата сделка от страна на Пощенска банка бе продажбата на портфейл от необезпечени потребителски кредити на стойност 145 млн. евро. Вторият продаден портфейл бе също от потребителски кредити с номинална стойност 70 млн. евро. До октомври 2017 г. няма изцяло завършена сделка за необслужвани кредити, но се реализирана продажба на портфейл по проекта Taurus с номинална стойност 90 млн. евро", посочва "Делойт".

Според изследването през 2015 и началото на 2016 г. банките са чистили балансите си като подготовка за проведените след това преглед на качеството на активите и стрес тестове.

"Показателят за капиталната адекватност на българския банков сектор отбеляза стабилно ниво от 22.2.%, което бе значително по-високо от минималните изисквания. В банковия сектор имаше консолидация, която доведе до намаляването на пазарния дял на гръцките банки. През март 2016 г. базираната в България Пощенска банка (дъщерно дружество на Eurobank Ergasias) придоби Alpha Bank Bulgaria от Alpha Bank SA. През юни 2017 белгийската KBC Group придоби 99.1 % от Обединена българска банка (ОББ) от Националната банка на Гърция", изтъква в анализа си "Делойт".

Очакванията за 2018 г. са тя да бъде активна за пазара на необслужваните кредити с приключването на няколко текущи сделки и няколко нови сделки и играчи в колекторския бизнес.

През 2016 г. продажбата на портфейли от необслужвани кредити се увеличи с малко над 7 млрд. евро като номинална стойност на завършените сделки в региона на ЦИЕ. През 2017 г. пазарът на дългове продължи да се активизира.

Най-активните пазари в региона с най-големи обеми от продадени портфейли през последните години според "Делойт" са били Румъния, Унгария, Хърватия, както и Словения. Макар, че корпоративните необслужвани кредити все още са най-активно търгуваните кредитни портфейли, някои инвеститори вече се насочват към жилищните ипотеки.

Обемът на необслужваните кредити в региона (без Украйна и Босна и Херцеговина) отбелязва значителен спад от 51 млрд. евро през 2015 г. до 44 млрд. евро през 2016 г.

"Делойт" прогнозира, че продажбата на необслужвани активи ще остане най-често срещаната опция за намаляване на задлъжнялостта сред играчите от банковия сектор в региона на ЦИЕ през 2018.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Бойко и Цецо пак ще имат повод да се хвалят, че сме лидери! Така ги учат от €НП и Ханс зайдел!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.