България сред най-расистките държави в Европа

Албания, България, Молдова и Франция са най-расистки настроените държави в Европа, показват данните от проучване на шведски учени, цитирано от в. "Вашингтон пост". 

Нивото на расизъм е измерено въз основа на отговорите на въпроса: "съгласни ли сте да имате съсед от друга раса?". Така между 20 и 29.9 процента от жителите на тези държави са заявили, че не искат за съседи представители на друга раса.

 

Следващата група расистки настроени държави е тази на Румъния, Сърбия, Македония и Унгария, където между 15 и 19.9 процента от жителите не биха искали да имат за съсед представител на друга раса.

 

Норвегия, Швеция, Великобритания, Латвия и Андора са най-толерантните държави в Европа, а в света са Австралия, Канада, Нова Зеландия, САЩ и повечето страни от Южна Америка, където под 5 процента от гражданите са заявили, че не желаят за съседи хора от друга раса, информират румънски вестници, като се позовават на данните от проучването.

 

Най-расистки настроени в световен план са Хонконг (71.8 процента), Бангладеш (71.7 на сто), Йордания (51.4 на сто) и Индия (43.5 на сто).

 

Шведските учени, осъществили изследването, искали да установят дали степента на икономическо развитие има връзка с равнището на расизъм на гражданите на една страна.

 

Резултатите от проучването показали, че степента на икономическо развитие може да бъде свързана само с благоприятно отношение към хомосексуалистите (колкото по-развита икономически е дадена държава, толкова по-висока е степента на толерантност), но не са установили пряка връзка между икономическия статут на дадена държава и по-високото или по-ниското равнище на расизъм на нейните граждани. 

 

"Вашингтон пост" е съставил "карта на расизма" въз основа на данните от проучването.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?