България сред първенците в ЕС по осъдителни присъди

Уеднаквяването на съдебната практика е една от мерките, които съдиите ще предприемат в отговор на критиките от последния доклад на Европейската комисия. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев в петък по време на национално съвещание на съдиите, проведено в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Онова, което основно зависи от съдилищата във връзка с подобряване на качеството на правораздаване и борбата с корупцията, е уеднаквяването на съдебната практика. Това е условие за предвидимо правосъдие и по тази причина е и антикорупционна мярка, каза Лазар Груев. Той обърна внимание, че в този процес все по-голяма роля трябва да играят и съдилищата в страната.

Всички решения на ВКС от последните 16 години да бъдат публикувани в Интернет, ще има повече тълкувателни решения и съвещания с по-висшестоящи съдии по правни проблеми, допълни Груев.

Заместник-председателят на ВКС Гроздан Илиев посочи, че българската съдебна система не отстъпва по резултати на останалите европейски страни, а в някои отношение дори има и по-високи показатели.

През последните години 90-94% от делата приключват с осъдителна присъда. От близо 52 880 лица дадени на съд, 82% са получили осъдителни присъди. В държавите от ЕС този процент е под 50.

У нас над 70% от делата се решават в срок от три месеца. Нещо повече – 89% от съдебните актове, пратени на касация, са потвърдени, което говори за устойчивост с тенденция към подобрение на качеството на работата на съда, каза Гроздан Илиев, оборвайки ширещите се критики, че съдебната система у нас е неефективна и проникната от корупция.

Според Лазар Груев трябва да се извършва специализирано обучение на съдиите, като в бъдеще трябва да се създаде колеж, който да гарантира, че всички завършили, които след това ще станат част от администрацията на съдебната власт, ще имат основни правни познания, по компютърна грамотност, ще знаят езици и ще имат финансови умения.

Председателят на ВКС заяви, че е необходимо да се отнасяме с уважение към доклада на Брюксел, но не трябва "да стоим като ученици в ъгъла и да чакаме учителят да ни се скара и да ни дърпа ушите", тъй като България има достойно място в ЕС.

Той ще се срещне с посланиците на страните членки на ЕС, за да ги запознае с вижданията на съдиите за мерките по повод на евродоклада. Ако се налага ще посетя и Брюксел, за да запозная и комисаря по правосъдие, както и директори на дирекции в ЕК с за мерките по доклада на ЕК и тяхната ефективност, каза още Груев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?