България сред страните с най-голям спад в продажбите на дребно в ЕС

Обемът на продажбите на дребно в еврозоната се е повишил с 0,1 процента, а в ЕС - с 0,2 процента през ноември, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

През октомври и в двата блока бе отчетен спад от 0,7 на сто. През ноември на месечна основа продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 0,3 на сто в еврозоната и с 0,2 на сто в ЕС на месечна основа. Секторът, изключващ храните, остава стабилен в еврозоната и бележи растеж от 0,2 на сто в ЕС.

На месечна основа най-голямо увеличение на продажбите на дребно има във Финландия (2,2 процента), Румъния (1,9 процента) и Латвия (1,4 процент), а най-голям спад е отчетен в Люксембург (-1,5 процента), Ирландия и Португалия (по -1,3 процента).

На годишна основа продажбите на дребно през ноември бележат спад от 2,6 процента в еврозоната и 1,3 на сто в 27-членния ЕС.

През ноември 2012 спрямо ноември 2011 година продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 2,1 процента в еврозоната и с 1,4 процента в ЕС. Секторът, изключващ храните, бележи спад от 3,2 процента в еврозоната и 0,9 процента в ЕС.

Най-големи спадове са отбелязани в Испания (-9,6 процента), Словения (-6,1 процента), България и Португалия (по -5,2 процента). Най-голямо нарастване отчитат Латвия (8,7 процента), Белгия (4,5 процента) и Естония (4,3 процента).

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?