България стана основен доставчик на контрабандни антики за аукционите

Излизащият в Париж вестник "Интернешънъл хералд трибюн" коментира в сряда историята с българския иманяр Найден Благнев, който предизвика международна

полемика, като призна, че е открил сребърни чинии от 12-ти век и обвини лондонската аукционна къща "Кристис" в опит да препродаде една от тях на далеч по-висока цена, отколкото той получил за нея, предаде БТА.

Случаят, пише изданието, се превърна в първото очевидно усилие на България да си върне ограбени антики. Прокурорите настояха да бъде върната не само предложената на търг чиния, но и още девет други, които според София са част от един и същи комплект и днес са собственост на три гръцки музея.   

България, разположена на територията на седем древни цивилизации, е един от основните източници на нелегалния износ на антики към Европа, посочва всекидневникът, цитирайки експерти. "Днес България е може би по-голям доставчик от Италия и Гърция", казва пред изданието Нийл Броуди - научен ръководител на Изследователския център в Кеймбридж за проучване на контрабандни антики.   

Отчайващата бедност принуждава много българи да ограбват древни съкровища, а държавният контрол е безсилен да възпре грабителството. Корупцията, недостатъчно строгите закони и трудният преход към пазарната икономика след десетилетия комунизъм пречат на България да се справи с незаконната търговия с антични предмети, пише “Интернешънъл хералд трибюн”.

Вестникът обаче подчертава, че българските власти се надяват случаят със сребърните чинии да промени ситуацията и цитира думите на главния прокурор Борис Велчев, че ще превърне в свой приоритет преследването на престъпленията срещу българското културно наследство.

Споделяне

Още от

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?