България става база за преработка на виетнамски суровини по пътя им към Европа

Росен Плевнелиев и Чъонг Тан Шанг.

България да стане база за преработка на виетнамски суровини по пътя им към Европа, са дискутирали президентът Росен Плевнелиев и виетнамския му колега Чъонг Тан Шанг в понеделник по време на визитата на българският държавен глава във Виетнам. Той беше посрещнат с церемония в президентския дворец в Ханой, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По време на разговорите си Росен Плевнелиев и Чъонг Тан Шанг са обсъдили конкретни мерки за засилване на двустранното и многостранното сътрудничество.

"Държавните глави обявиха Съвместна декларация за стратегическо партньорство чрез прилагането на нов модел на икономическо сътрудничество, в основата на който стои позиционирането на България като транзитна държава за преработка и износ на виетнамски продукти и услуги за Европейския съюз и Югоизточна Европа", съобщи прессекретариатът на Плевнелиев. За целта страната ни може да предостави изградените индустриални зони, което би осигурило възможности за преработка и износ при възможно най-добри условия.

"Тези стратегически документи са израз на политическата воля за нов етап в развитието на двустранните ни отношения", каза Плевнелиев. В рамките на държавното посещение на президента предстои да бъде открит втори офис на българската Служба по търговско-икономическите въпроси в Хо Ши Мин, уточняват от прессекретариата.

Български компании са заявили конкретен инвестиционен интерес към виетнамската страна, информира още Плевнелиев. Сред тях са инвестиции в изграждане на екологични инсталации за рециклиране на отработени масла, инсталации за винопроизводство, както и съвместни производства в областите на фармацевтиката, земеделието и производството на храни, енергетиката, отбранителна промишленост, химическата и текстилната индустрия, тютюневата индустрия и инфраструктурата. Български компании са заявили готовност да търгуват и да предоставят продуктите си за реекспорт или за съвместно производство на вина, храни, етерични масла.

Президентът заяви още, че конкретни измерения се очаква да придобие и сътрудничеството в отбранителния сектор чрез програми за съвместна поддръжка на военно оборудване, подготовка на кадри, управление на кризи, както и за съвместно обучение на сили за поддържане на мира.

Росен Плевнелиев определи като многообещаващи подписаните в присъствието на двамата държавни глави Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Виетнамската академия на науките и технологиите и Рамково споразумение за двустранно научно-техническо сътрудничество между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хридроаеродинамика при БАН и Института за корабостроителни науки и технологии към Министерството на съобщенията и транспорта на Виетнам. От този трансфер на технологии и знания със сигурност ще се родят и много съвместни производства, смята президентът.

България винаги е оказвала подкрепа на Виетнам по пътя на неговата независимост и модернизация, каза още българският президент. Той посочи, че български специалисти са изградили повече от 120 обекта във Виетнам, а над 30 хиляди са виетнамските граждани, учили и работили в България.

Посещението на българския държавен глава в Ханой допринася за укрепване на традиционните връзки и за доброто сътрудничество между двете приятелски страни, което се развива положително в много области и на всички нива, заяви президентът на Виетнам Чъонг Тан Шанг. Търсим активизиране на сътрудничеството в икономиката, образованието и обучението, културата, туризма, сигурността и отбраната, каза виетнамският държавен глава.

Двете страни заявяват желанието си да насърчават сътрудничеството и в областите на земеделието, животновъдството и рибарството, в енергийния сектор.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?